Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Μπεν Μαρί
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Video
Εκτέλεση
- Βεβαιωνόμαστε ότι όλα τα υλικά είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Βουτυρώνουμε στρογγυλή φόρμα ή ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις ή στους 160ºC στον αέρα.
- Σε μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1΄.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Στη συνέχεια αυξάνουμε τη ταχύτητα και χτυπάμε 3-4΄ για να αφρατέψει το μίγμα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να απορροφηθεί το καθένα πριν προσθέσουμε το επόμενο.
- Προσθέτουμε βανίλια, ξύσμα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και λικέρ.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ το γάλα με το αλεύρι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Δεν χτυπάμε πολύ μετά το αλεύρι.
- Τέλος, προσθέτουμε την τρούφα (προαιρετικά) και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
- Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και τοποθετούμε το φλουρί.
- Ψήνουμε περίπου 50΄ μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να βγαίνει στεγνή η λάμα του μαχαιριού από το κέντρο.
- Αφήνουμε τη βασιλόπιτα στο ταψί για 30΄ και στη συνέχεια την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα.
- Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, γαρνίρουμε με γλάσο λευκής σοκολάτας και αφήνουμε να στραγγίξει.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα και γράφουμε τις ευχές του Νέου Έτους με λίγη μαύρη σοκολάτα.
ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
- Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε μπολ για μπεν μαρί.
- Σε μικρή κατσαρόλα που εφαρμόζει το μπολ, βάζουμε λίγο νερό για να δημιουργηθεί μπεν μαρί.
- Σε μέτρια φωτιά, τοποθετούμε το μπολ με τη σοκολάτα πάνω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα.
- Αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά και προσθέτουμε το ηλιέλαιο, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ομοιογενές το μίγμα.
- Περιχύνουμε το γλάσο πάνω στη βασιλόπιτα και αφήνουμε να στραγγίξει.
Tips
- Να προθερμάνεις καλά τον φούρνο σου. Όπου και να ψήσεις δεν έχει σημασία, αρκεί να προσέξεις τις λεπτομέρειες και τα μυστικά στο ψήσιμο.
Γιατί σκάει η βασιλόπιτα;
- Μέγεθος σκεύους: Αν χρησιμοποιήσεις μικρό σκεύος, η επιφάνεια ψήνεται γρήγορα και σχηματίζει κρούστα, ενώ το εσωτερικό παραμένει ρευστό. Καθώς φουσκώνει, το υγρό κέικ ψάχνει δίοδο και σκάει η επιφάνεια.
- Θερμοκρασία φούρνου: Αν ο φούρνος είναι πολύ δυνατός ή η θερμοκρασία ψηλά, η επιφάνεια ψήνεται γρήγορα ενώ το κέντρο παραμένει υγρό. Όταν φουσκώσει, σκάει για να απελευθερώσει την πίεση.
Γιατί κάθεται η βασιλόπιτα;
- Αν η βασιλόπιτα φαίνεται έτοιμη αλλά ξεφουσκώνει μόλις τη βγάλεις, πιθανότατα το κέντρο ήταν ακόμα άψητο.
- Λύση: Μπήξε τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο πριν την βγάλεις από τον φούρνο. Αν βγει καθαρή, είναι έτοιμη. Αν βγει με υγρασία, πρέπει να ψήνεται παραπάνω.
Γιατί λάσπωσε ή έχει κολλώδη υφή;
- Παραχτύπησες το μείγμα αφού προστέθηκε το αλεύρι, αναπτύχθηκε η γλουτένη και έγινε ελαστικό και κολλώδες.
- Ο φούρνος είναι χαμηλός και δεν δίνει αρκετή δύναμη για να φουσκώσει η ζύμη σωστά. Το κέικ κάθεται και μένει κολλώδες σαν ωμό ζυμάρι.
Πώς διατηρείται η βασιλόπιτα;
- Αφού κρυώσει για 30΄, αναποδογύρισε τη σε σχάρα για να φύγει η υγρασία.
- Τύλιξε καλά με μεμβράνη κουζίνας και φύλαξέ τη:
- Στον πάγκο: 1-2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου
- Στο ψυγείο: 3-4 ημέρες
- Στην κατάψυξη: έως 3 μήνες









