• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 250 γραμ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 φλ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1 φλ. γάλα
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι (ξύσμα)
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα χοντροκομμένα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Παραδοσιακή βασιλόπιτα

    Για την παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι,

    Η παραδοσιακή βασιλόπιτα είναι η βασιλόπιτα με μαχλέπι. Παραδοσιακά η βασιλόπιτα στην Πόλη φτιαχνόταν πάντα με μαχλέπι. Μια βασιλόπιτα ζυμωμένη με τα αρώματα του τσουρεκιού που τόσο όλοι αγαπούν. Η συγκεκριμένη βασιλόπιτα έχει μέσα και χοντροκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα που πραγματικά την κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερη και απολαυστική. Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας τα υλικά που θα χρειαστούμε στη παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι. Στη συνέχεια, ξεκινάμε με το μίγμα για την αγαπημένη παραδοσιακή βασιλόπιτα.

    Μίγμα για τη βασιλόπιτα με μαχλέπι

    • Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το baking powder.
    • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
    • Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανίλια, το γάλα και το κονιάκ.
    • Σε ένα μπολ βάζουμε τα ασπράδια με το αλάτι.
    • Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
    • Ρίχνουμε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ το αλεύρι με τη μαρέγκα, διπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα.
    • Τέλος ρίχνουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ελαφρά.
    • Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψί Νο 30 και στρώνουμε μέσα αντικολλητικό χαρτί.
    • Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και χτυπάμε ελαφρά να φύγει ο αέρας.
    • Προσθέτουμε το φλουρί για τη βασιλόπιτα.
    • Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με φιλέ αμυγδάλου.

    Ψήσιμο για τη παραδοσιακή βασιλόπιτα

    • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 55 λεπτά.
    • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στο ταψί και την αναποδογυρίζουμε σε σχάρα, για να κρυώσει.
    • Κοσκινίζουμε πάνω, επίσης αν θέλουμε, ζάχαρη άχνη.

    Αφράτη και λαχταριστή, αυτή η βασιλόπιτα θα φέρει τύχη στο σπιτικό σας και πολλά χαρούμενα χαμόγελα στους αγαπημένους σας. Και σε εσάς, αφού θα παρακολουθείτε να εξαφανίζονται όλα τα κομμάτια και να μην μένει περίσσευμα ούτε για δείγμα. Φτιάξτε τη φέτος και θα με θυμηθείτε!

    Πριν δείτε και το μυστικό μου για την πιο αφράτη βασιλόπιτα πάρτε ιδέες για υπέροχες συνταγές για το γιορτινό τραπέζι σαν και την παρακάτω.

    Αν σας άρεσε η παραδοσιακή βασιλόπιτα με μαχλέπι, δοκιμάστε να φτιάξετε και τη παρακάτω αγαπημένη μου συνταγή.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται