• προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 1½ κιλό στρογγυλό από βοδινό ή μοσχάρι
  • κομμένο σε μερίδες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κομμάτι φρέσκια χοιρινή πανσέτα
  • ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι μαυροδάφνη Πατρών
  • 1/3 φλιτζανιού κονιάκ
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 κλαδί φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό
  • 1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτο)
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 2 ώριμες ντομάτες
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Βοδινό στη γάστρα με μαυροδάφνη

    Για το ζουμερό βοδινό στη γάστρα,

    θα χρησιμοποιήσουμε μικρή γάστρα που να μπαίνει στο μάτι της κουζίνας ή κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο (χωρίς πλαστικά χερούλια).

    • Ρίχνουμε στη γάστρα 1 κ.σ. απ’ το συνολικό ελαιόλαδο της συνταγής για ζουμερό βοδινό στη γάστρα και σοτάρουμε την ψιλοκομμένη πανσέτα για 3΄, μέχρι να μοσχομυρίσει και χωρίς να πάρει χρώμα.
    • Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μερίδες βοδινού έως ότου κάνουν κρούστα απ’ όλες τις μεριές για 4΄.
    • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύοντας σοτάρουμε για 5΄, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
    • Έπειτα προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας και τρίβοντας με σπάτουλα ή κουτάλα ν’ απλωθεί στη βάση της γάστρας.
    • Σβήνουμε πρώτα με το κονιάκ κι αμέσως μετά με τη μαυροδάφνη.
    • Ντεγκλασάρουμε με σπάτουλα, δηλαδή ξύνουμε και τρίβουμε τους καραμελωμένους, στερεοποιημένους χυμούς της κατσαρόλας διαλύοντάς τους με το κρασί.
    • Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το δαφνόφυλλο, τη φλούδα πορτοκαλιού και το θυμάρι.
    • Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και σφίγγουμε ν’ αποβάλουν τους σπόρους και τα υγρά τους.
    • Τις κόβουμε πάλι στα δύο και τις ρίχνουμε στο φαγητό.
    • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε τη σάλτσα και σε φούρνο που έχει προθερμαθεί στους 170οC σε αντιστάσεις ψήνουμε το βοδινό για 12 ώρες. Αν θέλουμε πιο πηχτή και δεμένη σάλτσα, τότε αφού ψηθεί και μελώσει το βοδινό το μεταφέρουμε σε πιατέλα και βράζουμε τη σάλτσα στο μάτι της κουζίνας σε δυνατή φωτιά έως ότου πυκνώσει και μειωθεί ο όγκος της.

    Περιχύνουμε το βοδινό με τη σάλτσα μας.

     

    Συνοδέψτε το βοδινό στη γάστρα με τις φανταστικές τραγανές τηγανητές πατάτες.

     

     

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×