Τα μπριός με αλμυρή γέμιση είναι μια συνταγή που μπορεί να συνοδεύσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι...

Τα μπριός με αλμυρή γέμιση είναι μια συνταγή που μπορεί να συνοδεύσει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 50 λεπτά
40

Για τα μπριός

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κύβους νωπή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ κ.σ. αλάτι
  • Λίγο νερό χλιαρό (περίπου 1/2 φλ.)
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 1 φλ. χλιαρό γάλα
  • Για το τελείωμα
  • Σουσάμι
  • Μαυροσίσαμο

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. γραβιέρα
  • 150 γρ. ζαμπόν
  • Λίγη σάλτσα ντομάτας ή κέτσαπ
  • Για το διάλυμα αυγού
  • Κρόκο από 1 αυγό
  • 2 κ.σ. νερό
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ενεργοποίηση μαγιάς

    Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με τη λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε 2 κ.σ. χλιαρό νερό.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

    Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Για τα μπριός με αλμυρή γέμιση

    Βάζουμε σε μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο.

    Ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο να βραχεί να γίνει άμμος.

    Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και την ενεργοποιημένη μαγιά.

    Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό γάλα και το προσθέτουμε.

    Ρίχνουμε μισό φλ. νερό και ζυμώνουμε.

    Μαζεύουμε τη ζύμη για το μπριός με αλμυρή γέμιση σε μπάλα.

    Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο από 45 έως 60 λεπτά.

    Αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, την ξεφουσκώνουμε και τη χωρίζουμε σε 2 μέρη.

    Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο χοντρό φύλλο.

    Απλώνουμε την αλμυρή γέμιση αφήνοντας 2 εκ. κενό γύρω γύρω.

    Ρολάρουμε το ψωμί σε ρολό και κλείνουμε τις άκρες γυρίζοντας τες προς τα κάτω.

    Φτιάχνουμε και την δεύτερη φραντζόλα μπριός με αλμυρή γέμιση, τις βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν ξανά.

    Αλείφουμε με διάλυμα αυγού και χαράζουμε την επιφάνεια.

    Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 180ºC ή 40 λεπτά στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου μέχρι να ροδίσουν.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται