Churros (Τσούρος)

Σπιτικά churros, τραγανά απ’ έξω, αφράτα από μέσα – ιδανικά για βούτες σε σοκολάτα! Εύκολη συνταγή για τέλεια ισπανικά λουκουμαδάκια.

Εύκολη
0:25

4 μερίδες

15 λεπτά

10 λεπτά

churros - τσουροσ​

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Μίξερ με κάδο

Μίξερ με κάδο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Video

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι, τη ζάχαρη και την κανέλα.
  2. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να βράζει το μείγμα.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι με μιας και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
  5. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, λεία ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα και σχηματίζει μια μπάλα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη ζύμη να γίνει χλιαρή (περίπου 3–5 λεπτά).
  7. Μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα γάντζου (ή K).
  8. Χτυπάμε για 1 λεπτό ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
  9. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν καλά.
  10. Θα έχουμε στο τέλος μια ελαστική ζύμη που θυμίζει τσίχλα.
  11. Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με μεγάλη μύτη σε σχήμα αστεριού.
  12. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια θερμοκρασία.
  13. Πιέζουμε το κορνέ πάνω από το λάδι και κόβουμε μακρόστενα κομμάτια με ψαλίδι ή μαχαίρι.
  14. Τηγανίζουμε τα churros για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  15. Τα μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.
  16. Πασπαλίζουμε με μίγμα ζάχαρης και κανέλας.
  17. Αν θέλουμε, τα περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα.
  18. Σερβίρουμε τα τσούρος​ ζεστά.

ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

  1. Σε μικρή κατσαρόλα ή μπεν μαρί, βάζουμε τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το μέλι.
  2. Ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία η σοκολάτα.

Tips

  • Αν τα churros ροδίζουν γρήγορα απ’ έξω αλλά μένουν άψητα μέσα, σημαίνει πως το λάδι είναι πολύ καυτό. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία και τηγανίστε σε μέτρια ένταση, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα μέχρι μέσα.
  • Για πιο τραγανά τσούρος, μπορείτε να τα σχηματίσετε πάνω σε λαδόκολλα και να τα παγώσετε για 20 λεπτά στην κατάψυξη πριν το τηγάνισμα. Τα παγωμένα churros χρειάζονται λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω στο τηγάνισμα.
  • Διαλύστε καλά το αλεύρι μέσα στο καυτό μείγμα στην κατσαρόλα.
  • Ανακατέψτε ζωηρά μέχρι να απορροφηθεί πλήρως και να σχηματιστεί λεία, μαλακή ζύμη.
  • Πριν βάλετε τη ζύμη στο μίξερ, αφήστε την να “στεγνώσει” καλά στην κατσαρόλα – να αποβάλει υγρασία και να σφίξει ελαφρώς.
  • Μην προσθέσετε τα αυγά όσο η ζύμη είναι καυτή — αφήστε τη να κρυώσει για 3-5 λεπτά για να αποφύγετε το “ψήσιμο” των αυγών μέσα στον κάδο.
  • Προσθέστε τα ένα-ένα για να ενσωματωθούν σωστά.
Απόρρητο