Για τους λουκουμάδες
Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ από το συνολικό νερό για τους λουκουμάδες.
Με ένα κουτάλι λιώνουμε την μαγιά μέσα στο νερό να διαλυθεί τελείως.
Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ.
Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά και το μέλι.
Προσθέτουμε το μισό νερό και με τα δάχτυλα αρχίζουμε το ζύμωμα της ζύμης με απαλές κινήσεις.
Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό και το προσθέτουμε στη ζύμη.
Ζυμώνουμε την αραιή ζύμη για τους λουκουμάδες γιαγιάς με το χέρι.
Όταν δεν βλέπουμε κόμπους από αλεύρι στη ζύμη τότε με δυνατές κινήσεις ανασηκώνουμε την υγρή ζύμη που μοιάζει με αραιή τσίχλα και την χτυπάμε με δύναμη μέσα στο μπολ.
Επαναλαμβάνουμε 4-5 φορές το χτύπημα της ζύμης.
Σε αυτό το στάδιο η ζύμη έχει ήδη αρχίσει να φουσκώνει και βλέπουμε φουσκάλες διόγκωσης.
Σκεπάζουμε καλά το μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ανεβεί να φουσκώσει δηλαδή, να πάρει 3 φορές τον όγκο της.
Για το τηγάνισμα
Ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά κατσαρόλα.
Όταν κάψει το λάδι βουτάμε ένα κουτάλι σε νερό και κόβουμε λουκουμάδες στο καυτό τηγάνι.
Για να κόψουμε λουκουμάδες πιάνουμε με την χούφτα ζύμη και πιέζουμε δείκτη και αντίχειρα.
Τον λουκουμά που σχηματίζεται από την πίεση του χεριού τον κόβουμε με το βρεγμένο κουτάλι.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα ολόγυρα.
Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος τους βυθίζουμε στο λάδι γιατί εξέχουν από την επιφάνεια πιέζοντας τους με τρυπητή κουτάλα.
Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.
Ευχαριστώ την Φρόσω Πλώτα εγγονή της γιαγιάς Φρόσως για την παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε ζεστούς τους λουκουμάδες με μέλι ή με σοκολάτα.
Όσοι λουκουμάδες μείνουν και παγώσουν μπορείτε να τους κάνετε σνακ με ψιλοκομμένη ντομάτα και φέτα.
Μυστικά
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά μην παραλείψετε να την ενεργοποιήσετε.
Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά απλά την ανακατεύετε με το αλεύρι και ακολουθείτε την εκτέλεση για τους λουκουμάδες της γιαγιάς.
Η κίνηση που κάνουμε με το χτύπημα της ζύμης βάζει αέρα στη ζύμη και ενεργοποιείται πιο γρήγορα το πλέγμα της γλουτένης.
Όσο πιο πολλές φορές κάνουμε το χτύπημα της ζύμης στο μπολ τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι λουκουμάδες.