"
Τραγανοί λουκουμάδες παραδοσιακοί που δεν ρουφούν λάδι στο τηγάνισμα. Όλο το μυστικό για τους λουκουμάδες της γιαγιάς είναι στο ζύμωμα της ζύμης. Δες...

Τραγανοί λουκουμάδες παραδοσιακοί που δεν ρουφούν λάδι στο τηγάνισμα. Όλο το μυστικό για τους λουκουμάδες της γιαγιάς είναι στο ζύμωμα της ζύμης. Δες όλα τα τα μυστικά για αφράτα, εύκολα, τραγανά λουκουμαδάκια με μέλι ή σοκολάτα. Η εγγονή Φρόσω Πλώτα μοιράστηκε μαζί μας της συνταγή της γιαγιάς της, Φρόσως Δρυμούση γιατί έτσι περνάει η παράδοση από γενιά σε γενιά. Σε αυτή την συνταγή για λουκουμάδες της γιαγιάς, χρειαζόμαστε αλεύρι σκληρό πλούσιο σε πρωτεΐνες.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 60 κομμάτια

Για τους λουκουμάδες

  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί ή αλεύρι για τσουρέκι
  • 520 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κύβο νωπή μαγιά (25 γραμ.)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. κοφτό αλάτι ψηλό
  • Λάδι για τηγάνισμα (μισό ελαιόλαδο μισό ηλιέλαιο)
  • Για το σερβίρισμα
  • Μέλι
  • Κανέλα
  • Σοκολάτα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Καλό χτύπημα ζύμης

    Ενεργοποίηση φρέσκιας μαγιάς

    Για τους λουκουμάδες

    Σε ένα μικρό μπολ ρίχνουμε 1/2 φλ από το συνολικό νερό για τους λουκουμάδες.

    Με ένα κουτάλι λιώνουμε την μαγιά μέσα στο νερό να διαλυθεί τελείως.

    Βάζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ.

    Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά και το μέλι.

    Προσθέτουμε το μισό νερό και με τα δάχτυλα αρχίζουμε το ζύμωμα της ζύμης με απαλές κινήσεις.

    Διαλύουμε το αλάτι στο υπόλοιπο νερό και το προσθέτουμε στη ζύμη.

    Ζυμώνουμε την αραιή ζύμη για τους λουκουμάδες γιαγιάς με το χέρι.

    Όταν δεν βλέπουμε κόμπους από αλεύρι στη ζύμη τότε με δυνατές κινήσεις ανασηκώνουμε την υγρή ζύμη που μοιάζει με αραιή τσίχλα και την χτυπάμε με δύναμη μέσα στο μπολ.

    Επαναλαμβάνουμε 4-5 φορές το χτύπημα της ζύμης.

    Σε αυτό το στάδιο η ζύμη έχει ήδη αρχίσει να φουσκώνει και βλέπουμε φουσκάλες διόγκωσης.

    Σκεπάζουμε καλά το μπολ και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ανεβεί να φουσκώσει δηλαδή, να πάρει 3 φορές τον όγκο της.

    Διαφήμιση

    Για το τηγάνισμα

    Ζεσταίνουμε λάδι για τηγάνισμα σε βαθιά κατσαρόλα.

    Όταν κάψει το λάδι βουτάμε ένα κουτάλι σε νερό και κόβουμε λουκουμάδες στο καυτό τηγάνι.

    Για να κόψουμε λουκουμάδες πιάνουμε με την χούφτα ζύμη και πιέζουμε δείκτη και αντίχειρα.

    Τον λουκουμά που σχηματίζεται από την πίεση του χεριού τον κόβουμε με το βρεγμένο κουτάλι.

    Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ρόδινο χρώμα ολόγυρα.

    Κατά την διάρκεια του τηγανίσματος τους βυθίζουμε στο λάδι γιατί εξέχουν από την επιφάνεια πιέζοντας τους με τρυπητή κουτάλα.

    Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε δίσκο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί.

    Ευχαριστώ την Φρόσω Πλώτα εγγονή της γιαγιάς Φρόσως για την παραδοσιακή οικογενειακή συνταγή που μοιράστηκε μαζί μας.

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε ζεστούς τους λουκουμάδες με μέλι ή με σοκολάτα.

    Όσοι λουκουμάδες μείνουν και παγώσουν μπορείτε να τους κάνετε σνακ με ψιλοκομμένη ντομάτα και φέτα.

    Μυστικά

    Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά μην παραλείψετε να την ενεργοποιήσετε.

    Αν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά απλά την ανακατεύετε με το αλεύρι και ακολουθείτε την εκτέλεση για τους λουκουμάδες της γιαγιάς.

    Η κίνηση που κάνουμε με το χτύπημα της ζύμης βάζει αέρα στη ζύμη και ενεργοποιείται πιο γρήγορα το πλέγμα της γλουτένης.

    Όσο πιο πολλές φορές κάνουμε το χτύπημα της ζύμης στο μπολ τόσο πιο αφράτοι και τραγανοί θα γίνουν οι λουκουμάδες.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×