Εκτέλεση
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη.
Με το μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να κρεμώσει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, τη βανίλια το αλάτι και το ξύσμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά κρατώντας 2-3 κουταλιές έξω και απαλά χτυπάμε να ενσωματωθεί. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη για τα κουλουράκια δεν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτα και να μην γίνουν σφιχτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά και μετά πλάθουμε μικρά κουλουράκια περίπου 25-30 γραμ. το καθένα σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Πάρε ιδέες για σχέδια από το video που ακολουθεί.
Εάν θέλετε να γυαλίζουν τα κουλουράκια θα τα αλείψετε με διάλειμμα αυγού. Αλλιώς τα αφήνετε σκέτα είναι το ίδιο νόστιμα.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Διαλύουμε τον κρόκο με το νερό και τη ζάχαρη και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια.
Ψήνουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 °C για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν ή ψήνουμε εναλλακτικά στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.
Αφήνουμε τα κουλουράκια βουτύρου να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος μακριά από υγρασία για να παραμείνουν τραγανά.
Μυστικά
Την ώρα που ζυμώνετε τα κουλουράκια σας κρατήστε λίγο αλεύρι και μην το ρίξετε όλο με μιας. Μπορεί να μην το πιει όλο το αλεύρι η ζύμη. Να θυμάστε ότι η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή απαλή και εύπλαστη.
Μπορείτε να βουτήξετε τα μισά κουλουράκια σε λιωμένη σοκολάτα.
Αρωματίστε τα με ό,τι σας αρέσει. Ταιριάζει πολύ η βανίλια, το ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι. Εναλλακτικά αρωματίστε τα με κανέλα.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κουλουράκια; Σας τις έχω όλες!