Εκτέλεση
Για κουλουράκια βουτύρου αφράτα και τέλεια, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με τη ζάχαρη.
Με το μίξερ χειρός τα χτυπάμε μέχρι να κρεμώσει το βούτυρο.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ, τη βανίλια και το ξύσμα προεραιτικά.
Ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά κρατώντας λίγο και απαλά χτυπάμε να ενσωματωθεί. Το αλεύρι μπορεί να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη για τα κουλουράκια βουτύρου δεν θέλει πάρα πολύ ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτα και να μην γίνουν σφιχτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, απαλή και εύπλαστη.
Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15 λεπτά και μετά πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Εάν θέλετε να γυαλίζουν τα κουλουράκια θα τα αλείψετε με διάλειμμα αυγού. Αλλιώς τα αφήνετε σκέτα είναι το ίδιο νόστιμα.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Δεν φουσκώνουν πολύ γιατί δεν έχουν διογκωτικά. Η γεύση τους είναι καταπληκτική.
Ψήνουμε τα κουλουράκια βουτύρου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 160 °C για περίπου 25′ μέχρι να ροδίσουν ή ψήνουμε εναλλακτικά στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν και να μοσχομυρίσουν.
Αφήνουμε τα κουλουράκια βουτύρου να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγές σκεύος μακριά από υγρασία για να παραμείνουν τραγανά.
Μυστικά για κουλουράκια βουτύρου αφράτα και φανταστικά
-Την ώρα που ζυμώνετε τα κουλουράκια σας κρατήστε λίγο αλεύρι και μην το ρίξετε όλο με μιας. Μπορεί να μην το πιει όλο το αλεύρι η ζύμη. Να θυμάστε ότι η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή απαλή και εύπλαστη.
-Μπορείτε να βουτήξετε τα μισά κουλουράκια σε λιωμένη σοκολάτα.
-Αρωματίστε τα με ότι σας αρέσει. Ταιριάζει πολύ η βανίλια, το ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι. Εναλλακτικά αρωματίστε τα με κανέλα.
Θέλετε περισσότερες συνταγές για φανταστικά κουλουράκια; Σας τις έχω όλες εδώ!