Θεϊκό νηστίσιμο ελιόψωμο, τραγανό απ’ έξω και αφράτο από μέσα. Ψωμί και ελιές όλα σε μια λαχταριστή, τραγανή φρατζόλα με γεύση από χωριάτικο ψωμί. Αν...

Θεϊκό νηστίσιμο ελιόψωμο, τραγανό απ’ έξω και αφράτο από μέσα. Ψωμί και ελιές όλα σε μια λαχταριστή, τραγανή φρατζόλα με γεύση από χωριάτικο ψωμί. Αν θέλετε το πιο νόστιμο ελιόψωμο, σε περιόδους εκτός νηστείας προσθέστε φέτα και απογειώστε το!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
237

Υλικά

  • Μερίδες 1 φρατζόλα

Για το ελιόψωμο

  • 550 γρ. αλεύρι ολικής ή ανάμεικτο
  • 1½ κ.γ. ξερή μαγιά σε σκόνη (κοφτό)
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • ½ φλ. ψιλοκομμένες ελιές
  • Για το τελείωμα
  • Σουσάμι προαιρετικά
  • Λίγο έξτρα αλεύρι ή αλεύρι ολικής
  • Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ελιόψωμο

    Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 5-6΄ σε μέτρια ταχύτητα.

    Η ζύμη θα είναι λίγο κολλώδης.

    Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές.

    Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2′ να μπουν οι ελιές στη ζύμη.

    Βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ και δίνουμε σχήμα σφαιρικό.

    Βάζουμε τη ζύμη με τις ενώσεις προς τα κάτω μέσα σε ένα λαδωμένο μεγάλο μπολ, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη.

    Αφήνουμε τη ζύμη για το ελιόψωμο να σταθεί και να ωριμάσει στον πάγκο, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί περίπου 2,5 με 3 ώρες.

    Αφού φουσκώσει η ζύμη καλά, τη βγάζουμε επάνω στον πάγκο, την πιέζουμε με την παλάμη να ξεφουσκώσει ελαφρά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε τη ζύμη με τραβήγματα για λίγο.

    Δίνουμε σχήμα στρογγυλού καρβελιού στη ζύμη, μαζεύοντας τις ενώσεις προς τα κάτω και την ακουμπάμε πάνω σε μία πετσέτα πασπαλισμένη με αλεύρι ολικής.

    Οι ενώσεις πρέπει να ακουμπούν επάνω στην πετσέτα.

    Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του ελιόψωμου με λίγο αλεύρι.

    Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ξαναφουσκώσει, για περίπου 45΄.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα.

    Βάζουμε μια μαντεμένια γάστρα με καπάκι στο φούρνο να ζεσταθεί καλά.

    Μόλις η γάστρα κάψει καλά και ο φούρνος φτάσει την θερμοκρασία που θέλουμε, βγάζουμε με προσοχή την καυτή γάστρα στον πάγκο, στρώνουμε μέσα μία λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το ελιόψωμο.

    Χαράζουμε 2-3 μικρές χαρακιές στην επιφάνεια.

    Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Για το ψήσιμο

    Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα και ψήνουμε για 30 λεπτά.

    Βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει τραγανή κρούστα.

    Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.

    Μυστικά

    Εννοείται πως μπορούμε να ψήσουμε το ελιόψωμο αμέσως μετά τις πρώτες 3 ώρες φουσκώματος της ζύμης. Δηλαδή αφού φτιάξουμε τη ζύμη θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί για 2 ή για 3 ώρες σε ένα ζεστό σημείο και μετά θα της δώσουμε σχήμα και θα την ψήσουμε. Όμως, όσο πιο πολύ αφήνουμε μία ζύμη μαγιάς να ωριμάσει, τόσο πιο πλούσιο θα είναι το άρωμα του ψωμιού. Τόσο πιο αφράτη θα γίνει φρατζόλα και πιο τραγανή η κόρα της.

    Εγώ σας προτείνω να ζυμώσετε τη ζύμη και να την ξεχάσετε σκεπασμένη στον πάγκο της κουζίνας σας. Δεν θα πιστεύετε τη νοστιμιά του ψωμιού που θα φτιάξετε. Καλύτερα κι από προζύμι θα μοσχοβολάει.

    Μπορείτε στο ελιόψωμο να προσθέσετε ό,τι μυρωδικά σας αρέσει. Ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο. Ο γλυκάνισος και ο μάραθος του ταιριάζουν επίσης πάρα πολύ.

    Θα μπορούσατε επίσης να προσθέσετε ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα, ψιλοκομμένη ψητή πιπεριά, σοταρισμένο κρεμμύδι ή βότανα, είναι ιδανικά. Λίγο τυρί, τρίμματα φέτας ή λίγο κεφαλοτύρι μέσα στο ελιόψωμο θα απογειώσουν τη γεύση του. Αυτό όμως μόνο για όσους δε νηστεύουν.

    Ψήνοντας το ψωμί μέσα σε καυτή γάστρα, αυτό που κάνετε στην ουσία είναι να δημιουργείτε έναν μικρό φούρνο μέσα στον ηλεκτρικό φούρνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει πολύ τραγανή η κόρα του ψωμιού και να ψηθεί πιο σωστά μέχρι μέσα.

    Τα δυο φουσκώματα της ζύμης είναι απαραίτητα καθώς με το πρώτο φούσκωμα μετά από 2-3 ώρες δηλαδή, η ζύμη έχει αναπτύξει φυσαλίδες από την ενεργή μαγιά. Αυτές τις διώχνουμε με το ξεφούσκωμα της ζύμης και μετά έρχεται το δεύτερο φούσκωμα, που μας δίνει μια αέρινη ψίχα στο ψωμί μας.

    Μην παραλείψετε τα δύο στάδια φουσκώματος αν θέλετε να γίνει τέλειο το ελιόψωμό σας.

    Διαβάστε εδώ τα 12 μυστικά μου για το καλύτερο σπιτικό ψωμί.

    Αν αγαπάτε τη γεύση της ελιάς, δείτε επίσης πως θα φτιάξετε την ωραιότερη σπιτική πάστα ελιάς εδώ.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται