Για τη λεμονόπιτα
Η λεμονόπιτα με χωριάτικο φύλλο δεν θα σας θυμίσει την κλασική λεμονόπιτα κέικ. Είναι πιο κοντά σε γαλατόπιτα και σε γαλακτομπούρεκο με νότες λεμονιού.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει το μείγμα.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κόψει η κρέμα.
Αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά.
Εν τω μεταξύ ανοίγουμε 3 φύλλα άζυμο ζυμάρι και τα τοποθετούμε στο ταψί αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τα φύλλα.
Ανοίγουμε τα φύλλα με την τεχνική από τη μακεδονική σφολιάτα. Όμως, αντί για βούτυρο όπως συνηθίζεται στη Μακεδονία, χρησιμοπιούμε ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των φύλλων.
Γυρνάμε τα φύλλα και κάνουμε κόθρο.
Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.
Ψήνουμε την πίτα για μία ώρα περίπου στους 160ºC στον αέρα μέχρι να χρυσίσει.
Γι’ αυτή την συνταγή ευχαριστούμε πολύ τον chef Κωστή Κωστάκη και το delicatessen Α Λα Γκρεκ.