Εκτέλεση
Για το ελληνικό τσιζκέικ με μυζήθρα και μέλι, θρυμματίζουμε πρώτα τα μπισκότα με τα φιστίκια στο μπλέντερ. Τα βάζουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Βουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 23 ή 25 εκ. Στρώνουμε στη βάση της φόρμας το μπισκότο και το πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού να κολλήσει.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το μέλι και τη μαστίχα, τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να κρεμώσει η μυζήθρα για 2΄. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα ανακατεύουμε να ενωθούν. Αδειάζουμε την κρέμα τυριού στο μπισκότο. Ψήνουμε το τσιζκέικ στους 180 βαθμούς C για 30-35΄ να ροδίσει καλά.
Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε με μέλι, κανέλα και φιστίκια.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Μια πεντανόστιμη αλμυρή παραλλαγή τσιζκέικ, προερχόμενη από τις Κυκλάδες. Η μυζήθρα συγκαταλέγεται στα τυριά με χαμηλά λιπαρά, τα οποία κυμαίνονται στο 12%. Προσφέρει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το μέλι θεωρείται μια πολύτιμη τροφή λόγω της θρεπτικής του αξίας. Η μαστίχα, η κανέλλα και τα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, υπεύθυνων για τη προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. «
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.