Είναι μια φανταστική μυζηθρόπιτα με μέλι, μαστίχα και κανέλα, όπως την φτιάχνουν στις Κυκλάδες.

Είναι μια φανταστική μυζηθρόπιτα με μέλι, μαστίχα και κανέλα, όπως την φτιάχνουν στις Κυκλάδες.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 35 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 250 γραμ. μπισκότα digestive ολικής άλεσης
  • 100 γραμ. βούτυρο μαλακό
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 50 γραμ. (1/2 φλ.) αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης
  • 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα ανάλατη
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 4 αυγά
  • 1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 380 Θερμίδες
    (kcal)
  • 45% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Ελληνικό τσιζκεικ

Αρχικά συγκεντρώνουμε τα υλικά που θα χρειαστούμε στη συνταγή.

Θρυμματίζουμε πρώτα τα μπισκότα με τα φιστίκια στο μπλέντερ.

Τα βάζουμε σε μπολ. Πασπαλίζουμε με κανέλα και προσθέτουμε το μαλακό βούτυρο.

Ψιχουλιάζουμε το μίγμα για το τσιζκέικ με μυζήθρα και μέλι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.

Βουτυρώνουμε φόρμα δαχτυλίδι 23 ή 25 εκ.

Στρώνουμε στη βάση της φόρμας το μπισκότο και το πατάμε καλά με την ανάποδη του κουταλιού να κολλήσει.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μυζήθρα, τη ζάχαρη, το μέλι και τη μαστίχα, τα χτυπάμε να ενωθούν καλά και να κρεμώσει η μυζήθρα για 2΄.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τα ανακατεύουμε να ενωθούν.

Αδειάζουμε την κρέμα τυριού στο μπισκότο.

Ψήνουμε το τσιζκέικ με μυζήθρα από την Αργυρώ στους 180 βαθμούς C για 30-35΄ να ροδίσει καλά.

Αφήνουμε το τσιζκέικ με μέλι και φιστίκια Αιγίνης, να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Γαρνίρουμε με μέλι, κανέλα και φιστίκια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Μια πεντανόστιμη αλμυρή παραλλαγή τσιζκέικ, προερχόμενη από τις Κυκλάδες. Η μυζήθρα συγκαταλέγεται στα τυριά με χαμηλά λιπαρά, τα οποία κυμαίνονται στο 12%. Προσφέρει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το μέλι θεωρείται μια πολύτιμη τροφή λόγω της θρεπτικής του αξίας. Η μαστίχα, η κανέλλα και τα φιστίκια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, υπεύθυνων για τη προστασία του οργανισμού από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται