Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΑΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Video
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
- Ζεσταίνουμε πρώτα 4 με 5 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και αφήνουμε να μαλακώσουν για λίγα λεπτά.
- Ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας και τρίβουμε την κατσαρόλα να ψηθεί για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα και το ξύλο κανέλλας, αρωματίζουμε για 5 λεπτά κατά το βράσιμο και έπειτα τα αφαιρούμε.
- Τρίβουμε πιπέρι στον κιμά και προσθέτουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη και λίγο νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
- Τα τελευταία 10 λεπτά του βρασμού προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά στη σάλτσα κιμά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα του κιμά.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΑΚΑ
- Λαδώνουμε πυρίμαχο σκεύος μακρόστενο, 25×30 εκατοστών.
- Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και στρώνουμε φέτες στο ταψί.
- Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα κιμά και λαχανικών στο ψωμί.
- Κάνουμε μια στρώση ντομάτα.
- Πασπαλίζουμε με 1/2 φλ. τυρί, επαναλαμβάνουμε στρώση με ψωμί, τον υπόλοιπο κιμά τις υπόλοιπες φέτες ντομάτας και 1/2 φλ. τυρί.
- Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμί.
- Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το γιαούρτι, το γάλα και το υπόλοιπο τυρί.
- Περιχύνουμε το μουσακά με την κρέμα.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Αφήνουμε τον ψευτομουσακά να σταθεί για λίγο.
- Κόβουμε και τον απολαμβάνουμε με μια δροσερή σαλάτα!
Προτεινόμενα άρθρα
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ