Για τη ζουμερή σάλτσα κιμά
Ξεκινάμε βάζοντας στο μπλέντερ το μπέικον, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και τα ψιλοκόβουμε (ή τα ψιλοκόβουμε στο χέρι).
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά για 3 – 4’ από κάθε πλευρά να ψηθεί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ, τον ψήνουμε, ανακατεύοντας, τρίβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας, για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, φρέσκες ή κονκασέ, και 1/2 φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά χωρίς να χάσουμε τα υγρά.
Ο κιμάς πρέπει να είναι ζουμερός και μελωμένος.
Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε δαφνόφυλλο και κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Θέλω ο κιμάς να είναι αρκετά ζουμερός στο τέλος. Γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό.
Αφήνουμε τα μυρωδικά να αρωματίσουν για 5 λεπτά και τα αφαιρούμε.
Για την εύκολη κρέμα μπεσαμέλ
Βάζουμε όλα τα υλικά κρύα στην κατσαρόλα (εκτός από τα αυγά) και ανακατεύοντας τακτικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε να βράσει και να πήξει για λίγα λεπτά.
Μόλις βράσει η εύκολη κρέμα μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για 5-6΄ και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το κεφαλοτύρι.
Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα, ώστε γρήγορα τα αυγά να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
Στήνουμε το παστίτσιο
Βράζουμε τα ζυμαρικά, σε αλατισμένο νερό 2- 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία. Τα στραγγίζουμε.
Ρίχνουμε τα ριγκατόνι στον κιμά και προσθέτουμε τη μισή κρέμα και το τυρί. Ανακατεύουμε να γεμίσουν τα ζυμαρικά με τις σάλτσες και τα αδειάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί διάστασης 25×38εκ. ή πυρίμαχο σκεύος
Μην σας τρομάζει αν οι σάλτσες είναι αρκετά ζουμερές. Θα ρουφήξουν καλύτερα τα ζυμαρικά και θα γίνουν τέλεια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα και με πιρούνι ανακατεύουμε ελαφρά να μπει μέσα στα ριγκατόνι.
Δεν τα βάζουμε σε στρώσεις όπως το κλασικό παστίτσιο. Η κρέμα θα γεμίσει την τρύπα του ριγκατόνι και θα σκάει στο στόμα σε κάθε δαγκωνιά.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 3 κουταλιές κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-200 ºC για 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα η επιφάνεια. Δεν κόβεται σε κομμάτια όσο είναι ζεστό.
Σερβίρουμε το παστίτσιο με κουτάλα όσο ακόμα τρέχουν οι κρέμες του.
Αν θέλετε πιο αραιή υφή στη μπεσαμέλ για πιο αφράτο αποτέλεσμα, θα προσθέσετε 1 φλ. γάλα ακόμα στην κρέμα μπεσαμέλ και θα γίνει πιο τρεμουλιαστό το παστίτσιο.
Απολαύστε το όπως του αξίζει.
Μυστικά
Να βράσετε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από όσο λέει η συσκευασία.
Ο κιμάς να είναι ζουμερός.
Όλα τα υλικά για την εύκολη μπεσαμέλ να είναι κρύα, όχι ζεστά.
Μπορείτε να παραλείψετε τα αυγά ή να βάλετε μόνο δύο κρόκους.
Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε ζυμαρικό με τρύπα στη μέση.
Προαιρετικά 2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες μέσα στον κιμά θα απογειώσουν το παστίτσιο.