Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πρώτα νεροβράζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα για 3-5’ με μπόλικο νερό και τις στραγγίζουμε.
- Πετάμε το σκούρο νερό και στραγγίζουμε τις φακές. Μου αρέσει να τις ζεματίζω και να πετάω το πρώτο νερό.
- Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια το πράσο και τα καρότα.
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σκόρδο και την πατάτα σε μικρά καρέ.
- Κρατάμε όλα τα υλικά στην άκρη.
- Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι το καρότο και το πράσο για 2-3 ´ ανακατεύοντας να λαδωθούν και να γυαλίσει το κρεμμύδι
- Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ.
- Ανακατεύουμε για 1’ να βγάλει τα αρώματα του ο πελτές ντομάτας.
- Προσθέτουμε τις φακές και την πατάτα, το δαφνόφυλλο, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό 1-1/2 λίτρο και ασφαλίζουμε τη χύτρα ταχύτητας.
- Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι φακές στη χύτρα βράζουμε σε χαμηλή πίεση για 13’.
- Αποσύρουμε τη χύτρα και απασφαλίζουμε.
- Ξαναβάζουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το κλαδάκι αποξηραμένη ρίγανη και μόλις πάρουν βράση οι φακές ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
- Βράζουμε λίγα λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι φακές στη χύτρα και να πήξει η σούπα.
- Τέλος προσθέτουμε το ξύδι.
- Ελέγχουμε το αλατοπίπερο κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι.
- Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το κλαδάκι ρίγανης.
- Σερβίρετε τις φακές στη χύτρα με ελιές και φρέσκο ψωμί.