Εκτέλεση
Πρώτα νεροβράζουμε τις φακές σε μια κατσαρόλα για 3-5’ με μπόλικο νερό και τις στραγγίζουμε.
Πετάμε το σκούρο νερό και στραγγίζουμε τις φακές. Μου αρέσει να τις ζεματίζω και να πετάω το πρώτο νερό.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια το πράσο και τα καρότα.
Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σκόρδο και την πατάτα σε μικρά καρέ.
Κρατάμε όλα τα υλικά στην άκρη.
Βάζουμε τη χύτρα σε μέτρια φωτιά
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι το καρότο και το πράσο για 2-3 ´ ανακατεύοντας να λαδωθούν και να γυαλίσει το κρεμμύδι
Ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε για 1’ να βγάλει τα αρώματα του ο πελτές ντομάτας.
Προσθέτουμε τις φακές και την πατάτα, το δαφνόφυλλο, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε ζεστό νερό 1-1/2 λίτρο και ασφαλίζουμε τη χύτρα ταχύτητας.
Από την ώρα που θα πάρουν βράση οι φακές στη χύτρα βράζουμε σε χαμηλή πίεση για 13’.
Αποσύρουμε τη χύτρα και απασφαλίζουμε.
Ξαναβάζουμε τη χύτρα σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι το κλαδάκι αποξηραμένη ρίγανη και μόλις πάρουν βράση οι φακές ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Βράζουμε λίγα λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι φακές στη χύτρα και να πήξει η σούπα.
Τέλος προσθέτουμε το ξύδι.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο κι αν χρειάζεται επιπλέον ξύδι.
Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και το κλαδάκι ρίγανης.
Σερβίρετε τις φακές στη χύτρα με ελιές και φρέσκο ψωμί.