Προετοιμάζουμε τις φακές
Τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τις νεροβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε το νερό.
Βάζουμε φρέσκο νερό και ξαναβράζουμε τις φακές.
Προσθέτουμε τον κύβο, ένα κλαδάκι θυμάρι και ένα φύλλο δάφνη.
Βράζουμε μέχρι να είναι αλ ντέντε για περίπου 20 λεπτά.
Για τη σαλάτα με φακές
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε .
Στο τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια ψητού σολομού στη ζεστή σαλάτα φακής.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Για τον ψητό σολομό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Χαράζουμε το δέρμα του σολομού σε 2-3 σημεία.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ακουμπάμε τον σολομό, η πέτσα του ψαριού να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι.
Το ψήνουμε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 2′ από την πλευρά της πέτσας να ροδίσει καλά.
Το αναποδογυρίζουμε σε ταψί με την πέτσα προς τα πάνω (να τη βλέπουμε) και ψήνουμε για 7-8 λεπτά στους 200°C.
Προσαρμόζουμε το χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το πάχος του ψαριού από 7′-10′.
Αφού κρυώσει λίγο, το χωρίζουμε σε φλέικς, κομματάκια.
Τα προσθέτουμε στη ζεστή σαλάτα φακής και σερβίρουμε.