Υλικά
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
Εξοπλισμός
Φόρμα
Φούρνος
Υλικά
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
Video
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
- Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
- Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
- Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
- Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
- Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.
ΨΗΣΙΜΟ
- Έχουμε προθερμάνει καλά τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω, στους 170°C βαθμούς και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160°C βαθμούς, στην μεσαία σχάρα για περίπου 50 λεπτά.
- Πριν την βγάλουμε από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι, να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε σωστά. Το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει στεγνό από ζύμη.
- Αφού ψηθεί, θα φουσκώσει και θα διπλασιαστεί σε όγκο, η επιφάνεια της θα ροδίσει καλά.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ
Φανουρόπιτα και οι θερμίδες της
Tips
- Θέλει καλό ψήσιμο σε μέτρια θερμοκρασία γύρω στην 1 ώρα και κάτι ή 1 ώρα παρά, ανάλογα με ποιο τρόπο θα ψήσετε, αντιστάσεις ή αέρα. Μην παραψήνετε τη φανουρόπιτα γιατί στεγνώνει και τρίβεται. Αν βγει νωρίς, θα είναι λασπωμένη.
- Πρέπει να λιώσει καλά η ζάχαρη μέσα στο λάδι και τα δυο μαζί να γίνουν σαν κρέμα. Αν η ζάχαρη που έχετε είναι χοντρόκοκκη, αλέστε την στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πούδρα. Στη συνέχεια, ανακατέψτε πολύ καλά το μείγμα με το λάδι μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
- Η ζύμη της πρέπει να είναι σαν χυλός, όχι σφιχτή. Πρέπει να ανακατέψετε το μείγμα όσο λιγότερο γίνεται, από την ώρα που θα μπει το αλεύρι. Αλλιώς, θα γίνει ελαστική και σφιχτή.
- Αν δεν έχετε γλυκό κρασί, ανακατέψετε λίγο πετιμέζι ή μέλι, με ένα οποιοδήποτε κρασί.
- Αν χρησιμοποιήσετε καρύδια και σταφίδες, για να μείνουν σε όλη τη φανουρόπιτα και να μην πάνε στον πάτο του ταψιού κάντε το εξής:
- Βάλτε καρύδια χοντροκομμένα και σταφίδες σε ένα μπολ.
- Ραντίστε με 2 με 3 κουταλιές κρασί ή χυμό πορτοκάλι κι ανακατέψτε να βραχούν.
- Πασπαλίστε με λίγο από το συνολικό αλεύρι.
- Ανακατέψτε ξανά για να ντυθούν όλα με το αλεύρι.
- Αφού προσθέσετε το αλεύρι στα υλικά, ρίξτε μέσα και τα καρύδια με τις σταφίδες.
- Κάντε απαλό ανακάτεμα.