Φιλέτο με μανιτάρια, θυμάρι και μαυροδάφνη

Φιλέτο μοσχάρι με σάλτσα μαυροδάφνης, εντυπωσιακό, γρήγορο και εύκολο πιάτο. Ιδανικό με πουρέ πατάτας ή δροσερή πράσινη σαλάτα.

Εύκολη
0:30

4 μερίδες

10 λεπτά

20 λεπτά

φιλετο μοσχαρι με μαυροδαφνη

Υλικά

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Κατσαρόλα

Υλικά

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ξεπλένουμε με κρύο νερό τα αποξηραμένα μανιτάρια για να απομακρύνουμε σκόνη, χώμα κ.λπ.
  2. Τα καλύπτουμε με βραστό νερό, σκεπάζουμε μ’ ένα πιάτο και αφήνουμε να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για 20΄.
  3. Στο μεταξύ, σε βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα φιλέτα 1΄ από κάθε πλευρά.
  4. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο έως ότου γυαλίσουν, για 2΄-3΄.
  5. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε 1΄ με 2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια καθώς και τα αποξηραμένα, αφού τα στραγγίξουμε καλά με τα χέρια.
  7. Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη, το 1 δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο.
  8. Αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
  9. Γυρίζουμε τα φιλέτα (με λαβίδα, όχι με αιχμηρό αντικείμενο γιατί θα χαθούν τα πολύτιμα υγρά).
  10. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 6΄-7΄.
  11. Βγάζουμε τα φιλέτα σε πιατέλα και δυναμώνουμε τη φωτιά για 2΄-3΄ έως ότου ρεντουίρει (πυκνώσει) και γλασάρει η σάλτσα.
  12. Περιχύνουμε τα φιλέτα και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή πράσινη σαλάτα.

Tips

  • Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε το φιλέτο, με κόντρα ή κιλότο κομμένο σε φέτες πάχους 2 εκ.
Απόρρητο