Τα ωραία πιάτα δεν χρειάζοντα απαραιτήτως πολλές ώρες ετοιμασίας. Το φιλέτο με μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για να προσφέρετε κάτι...

Τα ωραία πιάτα δεν χρειάζοντα απαραιτήτως πολλές ώρες ετοιμασίας. Το φιλέτο με μανιτάρια είναι ένα εξαιρετικό φαγητό για να προσφέρετε κάτι εντυπωσιακό, γρήγορα και απλά. Σερβίρετέ το με πουρέ πατάτας ή πράσινη σαλάτα.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
40

Για το φιλέτο με μανιτάρια, θυμάρι και μαυροδάφνη

  • 2 φιλέτα μοσχαρίσια (μερίδες) πάχους 3 5 εκ. το καθένα αχτύπητα. Μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κόντρα ή κιλότο κομμένο σε φέτες πάχους 2 εκ.
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένη
  • 16 ασπρομανίταρα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1 φλ. άγρια μανιτάρια (πορτσίνι θα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα μπαχαρικών)
  • 1/3 φλ. κονιάκ
  • 3/4 φλ. μαυροδάφνη
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 1/2 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το φιλέτο με μανιτάρια

    Σε ένα μπολ ξεπλένουμε με κρύο νερό τα αποξηραμένα μανιτάρια για να απομακρύνουμε σκόνη, χώμα κ.λπ.

    Τα καλύπτουμε με βραστό νερό, σκεπάζουμε μ’ ένα πιάτο και αφήνουμε να φουσκώσουν και να μαλακώσουν για 20΄.

    Στο μεταξύ, σε βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα φιλέτα 1΄ από κάθε πλευρά.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο έως ότου γυαλίσουν, για 2΄-3΄.

    Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε 1΄ με 2΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια καθώς και τα αποξηραμένα, αφού τα στραγγίξουμε καλά με τα χέρια.

    Προσθέτουμε τη μαυροδάφνη, το 1 δαφνόφυλλο, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο.

    Αλατίζουμε και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

    Γυρίζουμε τα φιλέτα (με λαβίδα, όχι με αιχμηρό αντικείμενο γιατί θα χαθούν τα πολύτιμα υγρά).

    Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 6΄-7΄.

    Βγάζουμε τα φιλέτα σε πιατέλα και δυναμώνουμε τη φωτιά για 2΄-3΄ έως ότου ρεντουίρει (πυκνώσει) και γλασάρει η σάλτσα.

    Περιχύνουμε τα φιλέτα και σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή πράσινη σαλάτα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται