Η καλύτερη ελληνική συνταγή για γεμιστά με ρύζι. Ντομάτες, πιπεριές και άλλα λαχανικά γεμίζονται με ρύζι, μυρωδικά και το αποτέλεσμα είναι...

Η καλύτερη ελληνική συνταγή για γεμιστά με ρύζι. Ντομάτες, πιπεριές και άλλα λαχανικά γεμίζονται με ρύζι, μυρωδικά και το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Νοστιμιά σαν τα σπιτικά γεμιστά στο ταψί δεν υπάρχει!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
4348

Για τα γεμιστά

  • 6 ώριμες και σφιχτές μεγάλες ντομάτες
  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • 3 πιπεριές πράσινες
  • 2 κ.σ. φρυγανιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 1 κολοκύθι χοντροτριμμένο
  • 12 κ.σ. ρύζι καρολίνα
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 1 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 468 Θερμίδες
    (kcal)
  • 39.1 35% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 32 50% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 4 15% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Διαλέγουμε ντομάτες με χοντρή σάρκα

Προσέχουμε να μην τρυπήσουμε τα λαχανικά μας και βγεί στο ταψί η γέμιση

Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι 3/4

Για τα καλύτερα γεμιστά

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα ανοίγουμε για να φτιάξουμε τα γεμιστά μας.

Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ την κάθε ντομάτα (να μείνει ενωμένη με την ντομάτα δεν αποχωρίζουμε τελείως) και με κουτάλι ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της, προσέχοντας να αφήσουμε λίγη σάρκα στη φλούδα ώστε να μην ανοίξουν μετά στο γέμισμα και στο ψήσιμο τα γεμιστά μας.

Κρατάμε την ψίχα της ντομάτας για σάλτσα. Την αλέθουμε στο μπλέντερ.

Πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα με λίγο αλάτι και ελάχιστη ζάχαρη.

Τις γυρνάμε ανάποδα σε δίσκο, ν’ αφήσουν τα υγρά τους.

Κόβουμε 1 φέτα (καπάκι) απ’ το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τα σποράκια και το λευκό μέρος τους.

Κόβουμε 1 λεπτή φέτα απ’ το πίσω μέρος της μελιτζάνας ώστε να κάθονται καλά στο ταψί.

Αφαιρούμε και μια φέτα απ’ το κοτσάνι και με κουτάλα ή παριζιέν αδειάζουμε την ψίχα της και την ψιλοκόβουμε.

Γέμιση για γεμιστά

Πρώτα αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάλτσα της ντομάτας.

Κρατάμε το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας για το τέλος της συνταγής.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 1/2 φλ. από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 2-3′.

Προσθέτουμε το κολοκύθι και την ψίχα της μελιτζάνας και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαραθούν.

Προσθέτουμε το ρύζι το κουκουνάρι και τη σταφίδα και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε με το 1/2 της αλεσμένης ντομάτας και 1 φλ. νερό.

Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά τη γέμιση.

Πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετά ζουμερή όταν θα γεμίσουμε τα λαχανικά.

Διαφήμιση

Γεμιστά στο φούρνο

Γεμίζουμε κάθε λαχανικό μέχρι τα 3/4, γιατί θα φουσκώσει το ρύζι με το ψήσιμο.

Βάζουμε τα καπάκια και τα αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, το ένα κοντά στο άλλο.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα την υπόλοιπη αλεσμένη ντομάτα με το υπόλοιπο 1 φλ. ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε και μ’ ένα κουτάλι περιχύνουμε το ταψί.

Τέλος, ανακατεύουμε τη φρυγανιά με τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε τα γεμιστά.

Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, το πρώτο μισάωρο σκεπασμένα.

Έπειτα, αφαιρούμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο, που συνολικά διαρκεί 1 ώρα και 15΄.

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα. Είναι απίθανα την επόμενη ημέρα σε θερμοκρασία δωματίου με ώριμη πικάντικη φέτα, ξινομυζήθρα Πάρου ή ξύγαλο Κρήτης.

Διαφήμιση

Τα καλύτερα γεμιστά

Επιλέγουμε ντομάτες με χοντρή & σφιχτή σάρκα σάρκα.

Μην ψιλοκόβεις πιπεριά μέσα στη γέμιση. Όταν ψηθεί και μείνει θα βαρύνουν τα γεμιστά και θα βγάζουν πίκρα στο τέλος. Βάλε απλά γεμιστή πιπεριά στο ταψί για να δώσεις αρώματα.

Στο άνοιγμα των λαχανικών φρόντισε να μη σκίσεις τη σάρκα γιατί θα αδειάσουν τα γεμιστά στο ψήσιμο.

Μερικά αμπελόφυλλα τυλιγμένα με γέμιση μέσα στο ταψί με τα γεμιστά απογειώνουν τη συνταγή.

Αν ακολουθήσεις τη συμβουλή μου, το ρύζι για γεμιστά δε θα σου λασπώσει ποτέ.

Και τώρα στο πιο συνηθισμένο ερώτημα: Τι ρύζι να βάλω στα γεμιστά και ότι άλλη απορία έχεις για τα γεμιστά, εδώ σου έχω τις απαντήσεις.

Τα μυστικά

Βίντεο

Διαφήμιση

Εσύ τι γεμιστά θα φτιάξεις;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Στη χώρα μας, τα γεμιστά είναι από τις πιο αγαπημένες συνταγές και θεωρείται το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό. Το λαδερό αυτό πιάτο είναι ελαφρύ και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Η ποικιλία των λαχανικών μας δίνει αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες (Α,Β6,C), πληθώρα φυτικών ινών καθώς και πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Στη συγκεκριμένη συνταγή η προσθήκη κουκουναριού είναι ιδιαίτερα έξυπνη αφού ο καρπός αυτός περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ω-3 λιπαρά οξέα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται