Αυτή η συνταγή της Αργυρώς με όλα τα μυστικά θα σου λύσει όλες τις απορίες για να φτιάξεις τα πιο τραγανά και νόστιμα καλαμαράκια. Πάρτε φρέσκα καλαμάρια...

Αυτή η συνταγή της Αργυρώς με όλα τα μυστικά θα σου λύσει όλες τις απορίες για να φτιάξεις τα πιο τραγανά και νόστιμα καλαμαράκια. Πάρτε φρέσκα καλαμάρια για να κάνετε το πιάτο ζωντανό. Αν δεν μπορείτε να βρείτε χρησιμοποιείστε κατεψυγμένα σε ροδέλες. Αν τα θέλετε με κουρκούτι, δείτε και τις υπόλοιπες συνταγές.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 5 λεπτά
2054

Για τα τηγανητά καλαμαράκια

  • 1 kg καλαμάρια (καθαρισμένα-στεγνά και κομμένα σε φέτες)
  • 2 φλ. αλεύρι χωριάτικο ή μίξη με καλαμποκάλευρο
  • 1 κ.γ. αλάτι ψιλό
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 480 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 35% Υδατ/κες
  • 30% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τα ρίχνουμε στο καυτό λάδι

Τα απολαμβάνουμε ζεστά και τραγανά

Για τραγανά καλαμαράκια

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Αν έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 185-190 βαθμούς C.

Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.

Αφού στραγγίσουμε καλά τα καλαμάρια, τα πανάρουμε στο αλατισμένο αλεύρι.

Πιάνουμε μια χούφτα παναρισμένα καλαμάρια και τα βάζουμε σε λεπτό σουρωτήρι.

Τινάζουμε 2-3 φορές για να φύγει το περιττό αλεύρι και να χωρίσουν μεταξύ τους οι ροδέλες καλαμαριού.

Τα ρίχνουμε βροχιδών στο καυτό λάδι, φροντίζοντας την ώρα που πέφτουν να χωρίσουν μεταξύ τους. Να μην πέσουν ενωμένα και κολλημένα.

Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει όλα τα καλαμάρια.

Αφήνουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά και με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε στο καυτό λάδι 1-2 φορές να ροδίσουν ολόγυρα.

Τα βγάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν για 1-2 λεπτά. 

Απολαύστε τα ζεστά είναι τραγανά κι ακαταμάχητα.

Προσοχή, το λεμόνι πάνω στα τραγανά καλαμαράκια τα μαλακώνει. Είναι ωραίο μόνο για χρώμα στο σερβίρισμα.

Συνοδέψτε τα καλύτερα με μια λεμονάτη σαλτσα τύπου ταρταρ για πολύ νοστιμιά.

Αν θέλετε να φτιάξετε τηγανητά καλαμαράκια με κουρκούτι δείτε την συνταγή για το πιο τραγανό και αέρινο κουρκούτι.

Διαφήμιση

Για τέλεια καλαμαράκια

Πώς θα πετύχω καλαμαράκια μαλακά εσωτερικά και τραγανά απ’ έξω;
Τα καλαμάρια είτε γίνουν τηγανητά είτε μαγειρευτά, να θυμάστε ότι θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα.

Όσο πιο πολύ τα τηγανίζετε ή τα μαγειρεύετε, τόσο πιο ελαστικά με τσιχλωτή υφή γίνονται.

 

Οδηγός Μαγειρικής

Συμβουλή του Ειδικού

Φυσικά κι έχουν θέση και τα τηγανιτά σε ένα διαιτολόγιο, ακόμα κι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Προτιμήστε ελαιόλαδο για το τηγάνισμα κι αφήστε τα για σε χαρτί κουζίνας μετά, ώστε να απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα λαδιού. Τα καλαμάρια ανήκουν στην οικογένεια των μαλάκιων και είναι από τα δημοφιλέστερα θαλασσινά. Θεωρείται μια καλή επιλογή για άτομα που προσέχουν το βάρος τους, διότι ενώ είναι χαμηλά σε θερμίδες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμβάλλουν μεταξύ των άλλων και στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται