Για τραγανά καλαμαράκια
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Αν έχετε θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να είναι γύρω στους 185-190 βαθμούς C.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Αφού στραγγίσουμε καλά τα καλαμάρια, τα πανάρουμε στο αλατισμένο αλεύρι.
Πιάνουμε μια χούφτα παναρισμένα καλαμάρια και τα βάζουμε σε λεπτό σουρωτήρι.
Τινάζουμε 2-3 φορές για να φύγει το περιττό αλεύρι και να χωρίσουν μεταξύ τους οι ροδέλες καλαμαριού.
Τα ρίχνουμε βροχιδών στο καυτό λάδι, φροντίζοντας την ώρα που πέφτουν να χωρίσουν μεταξύ τους. Να μην πέσουν ενωμένα και κολλημένα.
Το καυτό λάδι πρέπει να καλύπτει όλα τα καλαμάρια.
Αφήνουμε να ροδίσουν από την μια πλευρά και με τρυπητή κουτάλα τα γυρίζουμε στο καυτό λάδι 1-2 φορές να ροδίσουν ολόγυρα.
Τα βγάζουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν για 1-2 λεπτά.
Απολαύστε τα ζεστά είναι τραγανά κι ακαταμάχητα.
Προσοχή, το λεμόνι πάνω στα τραγανά καλαμαράκια τα μαλακώνει. Είναι ωραίο μόνο για χρώμα στο σερβίρισμα.
Συνοδέψτε τα καλύτερα με μια λεμονάτη σαλτσα τύπου ταρταρ για πολύ νοστιμιά.
Αν θέλετε να φτιάξετε τηγανητά καλαμαράκια με κουρκούτι δείτε την συνταγή για το πιο τραγανό και αέρινο κουρκούτι.
Για τέλεια καλαμαράκια
Πώς θα πετύχω καλαμαράκια μαλακά εσωτερικά και τραγανά απ’ έξω;
Τα καλαμάρια είτε γίνουν τηγανητά είτε μαγειρευτά, να θυμάστε ότι θέλουν ελάχιστο μαγείρεμα.
Όσο πιο πολύ τα τηγανίζετε ή τα μαγειρεύετε, τόσο πιο ελαστικά με τσιχλωτή υφή γίνονται.