Καλαμάρια γεμιστά με κρύα σάλτσα ντομάτας, ρόδι και βότανα

Υλικά

Για τα καλαμαράκια

  • 2 καλαμάρια (200 γρ. έκαστο)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 πράσο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1½ φλ. ψίχουλα μπαγιάτικου ψωμιού (χωρίς γλουτένη)
  • 1/3 ματσ. μαϊντανό
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 3 ντομάτες ώριμες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. σιρόπι ρόδι
  • 1 κ.σ. πάστα πιπεριάς ή πάπρικα γλυκιά
  • 1/2 κ.γ. σουμάκ (μπαχαρικό)
  • 1/2 κ.γ. δυόσμο αποξηραμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ρόδι καθαρισμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τα καλαμάρια

Πρώτα ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια του καλαμαριού.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πρόσθετουμε το σκόρδο.

Αφήνουμε για ένα λεπτό.

Το αφαιρούμε.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και τα πλοκάμια και τα αφήνουμε για 5 με 6 λεπτά ανακατεύοντας.

Aποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Προσθέτουμε το ψωμί, τον μαϊντανό, λιγο έξτρα ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρόδι.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια και στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.

Ελαφρά λαδώνουμε την επιφάνεια του.

Ψήνουμε στην γκριλιέρα για 7 με 8 λεπτά από κάθε πλευρά.

Για καλύτερο ψήσιμο βάζουμε καπάκι στην γκριλιέρα.

Χαράζουμε σε φέτες, όχι μέχρι κάτω, το καλαμάρι και όλο μαζί το βάζουμε σε πιατέλα επάνω στην σάλτσα ντομάτας με ρόδι και βότανα.

Για τη σάλτσα

Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μπολ.

Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όσο πιο ψιλοκομμένα μπορούμε και τα προσθέτουμε στη ντομάτα.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το λεμόνι, το σιρόπι ρόδι, την πάστα πιπεριάς και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Τα προσθέτουμε στην ντομάτα.

Προσθέτουμε τα βότανα και μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και τέλος ρίχνουμε τα ροδιά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα να γίνει κατακόκκινη.

Όλα τα μυστικά για το καθάρισμα και τη συντήρηση των θαλασσινών, εδώ.

https://www.argiro.gr/recipe/kalamari-gemisto-me-krua-saltsa-ntomatas-rodi-kai-botana/