Εκτέλεση
Για το τουρλού κατσαρόλας, πλένουμε πρώτα όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε καρέ.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασoτέ κατσαρόλα και ξανθαίνουμε το κρεμμύδι για 2΄.
Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και σοτάρουμε για να λαδωθούν για 2΄- 3΄.
Προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια και τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Σιγοβράζουμε για 20΄ (χωρίς προσθήκη νερού).
Τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και τα τρίμματα ή τα καρέ φέτας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε 5΄ την κατσαρόλα και σερβίρουμε το τουρλού λαχανικών με τραγανό φρέσκο ψωμί.
Τρώγεται και κρύο σαν σαλάτα.
Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*
«Ένα ακόμα πιάτο χαρακτηριστικό της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, Α, Ε καροτονειδή και πολυάριθμα βιοδραστικά συστατικά σε μόλις 340 kcal. Ένα μικρό μυστικό της συνταγής, είναι ότι η βιοδιαθεσιμότητα των πολυτίμων αντιοξειδωτικών καροτενοειδών από μελιτζάνα, κολοκυθάκια, μαϊντανό, δυόσμο, αυξάνεται με την παρουσία λιπαρής ύλης όπως η φέτα και το ελαιόλαδο. »
*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος
**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Θέλετε περισσότερες νόστιμες καθημερινές συνταγές στην κατσαρόλα; Βρείτε τες όλες εδώ!