Το συναντούμε σε πολλές παραλλαγές, με διάφορες ονομασίες, αλλά η νοστιμιά είναι πάντα η ίδια.

Το συναντούμε σε πολλές παραλλαγές, με διάφορες ονομασίες, αλλά η νοστιμιά είναι πάντα η ίδια.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
584
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μεγάλα καρέ
  • 2 κολοκύθια κομμένα σε μεγάλα καρέ
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μεγάλα καρέ
  • 1 πατάτα κομμένη σε μεγάλα καρέ
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλα καρέ
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλα καρέ
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γραμ. φέτα κομμένη σε καρέ ή χοντρά τρίμματα

Εξοπλισμός

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 340 Θερμίδες
    (kcal)
  • 40% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Σιγοβράζουμε χωρίς προσθήκη νερού

Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά προς το τέλος

Τουρλού κατσαρόλας

Πλένουμε όλα τα λαχανικά για το τουρλού κατσαρόλας και τα κόβουμε σε καρέ.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασoτέ κατσαρόλα και ξανθαίνουμε το κρεμμύδι για 2΄.

Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και σοτάρουμε για να λαδωθούν για 2΄- 3΄.

Προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια και τις πατάτες.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη.

Σιγοβράζουμε για 20΄ (χωρίς προσθήκη νερού).

Τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και τα τρίμματα ή τα καρέ φέτας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σκεπάζουμε 5΄ την κατσαρόλα και σερβίρουμε το τουρλού λαχανικών με τραγανό φρέσκο ψωμί.

Τρώγεται και κρύο σαν σαλάτα.

Θέλετε περισσότερες νόστιμες καθημερινές συνταγές στην κατσαρόλα; Βρείτε τες όλες εδώ!

Δείτε και το τουρλού στο φούρνο, ένα υπέροχο παραδοσιακό φαγητό με καλοκαιρινά λαχανικά στη γάστρα.

Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου λαδερό;

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα ακόμα πιάτο χαρακτηριστικό της ελληνικής μεσογειακής διατροφής. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, Α, Ε καροτονειδή και πολυάριθμα βιοδραστικά συστατικά σε μόλις 340 kcal. Ένα μικρό μυστικό της συνταγής, είναι ότι η βιοδιαθεσιμότητα των πολυτίμων αντιοξειδωτικών καροτενοειδών από μελιτζάνα, κολοκυθάκια, μαϊντανό, δυόσμο, αυξάνεται με την παρουσία λιπαρής ύλης όπως η φέτα και το ελαιόλαδο.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται