Καπαμάς

Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες και λιωμένο τυρί και θα την θυμάστε για πάντα

Εύκολη
2:15

4 - 5

30 λεπτά

1 ώρα και 45 λεπτά

καπαμάς με μοσχάρι

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΑΜΑ

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Ταψί

Φούρνος

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΑΜΑ

Εκτέλεση

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

  1. Διαλέγουμε πολύ μικρές μελιτζάνες.
  2. Τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και κάνουμε κατά μήκος βαθιές χαρακιές με ένα μαχαίρι.
  3. Αλατίζουμε τις χαρακιές και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
  4. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30΄να μαλακώσουν.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΑΜΑ

  1. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
  2. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι γύρω γύρω.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 4-5΄και τέλος το σκόρδο σπασμένο.
  4. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  5. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί.
  6. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.
  7. Σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως.
  8. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  9. Όταν βράσει το μοσχάρι, περιχύνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί.
  10. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
  11.  

ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

  1. Ψήνουμε το φαγητό για 30΄στους 200 °C.
  2. Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνεια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.
  3. Συνεχίζουμε το ψήσιμο να λιώσει το τυρί.
  4. Σερβίρεται ζεστό.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΑΜΑΣ;

    Ο καπαμάς είναι μια παλιά παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος που συνήθως γίνεται στην κατσαρόλα. Παραδοσιακά περιέχει κομμάτια κρέατος και λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Ο καπαμάς περιέχει συνήθως και λίγη ντομάτα ή πελτέ. Λέγεται έτσι η συνταγή γιατί «καπαμίζουμε» καλά το κρέας ,δηλαδή τσιγαρίζουμε το κρέας,να ροδίσει ολόγυρα και μετά το σκεπάζουμε με καπάκι. Kapamak στα Τουρκικα σημαίνει σκεπασμένο. Ίσως από εκεί πήρε το όνομα καπαμά. Ο καπαμάς είτε είναι κρέας ή άλλο υλικό,πρέπει να σκεπαστεί αφού τσιγαριστεί καλά σε λάδι και να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.
    Ο καπαμάς της Κύπρου δεν περιέχει καθόλου ντομάτα,παίρνει βαθύ κοκκινο χρώμα γιατί μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί.
  1.  
  2.  
  3. Ε
Απόρρητο