Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΑΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΑΜΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
- Διαλέγουμε πολύ μικρές μελιτζάνες.
- Τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και κάνουμε κατά μήκος βαθιές χαρακιές με ένα μαχαίρι.
- Αλατίζουμε τις χαρακιές και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30΄να μαλακώσουν.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΑΜΑ
- Κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
- Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι γύρω γύρω.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 4-5΄και τέλος το σκόρδο σπασμένο.
- Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.
- Σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Όταν βράσει το μοσχάρι, περιχύνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε το φαγητό για 30΄στους 200 °C.
- Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνεια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο να λιώσει το τυρί.
- Σερβίρεται ζεστό.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΑΜΑΣ;
- Ε
Ο καπαμάς είναι μια παλιά παραδοσιακή τεχνική μαγειρέματος που συνήθως γίνεται στην κατσαρόλα. Παραδοσιακά περιέχει κομμάτια κρέατος και λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια. Ο καπαμάς περιέχει συνήθως και λίγη ντομάτα ή πελτέ. Λέγεται έτσι η συνταγή γιατί «καπαμίζουμε» καλά το κρέας ,δηλαδή τσιγαρίζουμε το κρέας,να ροδίσει ολόγυρα και μετά το σκεπάζουμε με καπάκι. Kapamak στα Τουρκικα σημαίνει σκεπασμένο. Ίσως από εκεί πήρε το όνομα καπαμά. Ο καπαμάς είτε είναι κρέας ή άλλο υλικό,πρέπει να σκεπαστεί αφού τσιγαριστεί καλά σε λάδι και να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.
Ο καπαμάς της Κύπρου δεν περιέχει καθόλου ντομάτα,παίρνει βαθύ κοκκινο χρώμα γιατί μαγειρεύεται με κόκκινο κρασί.