Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες και λιωμένο τυρί και θα την θυμάστε για...

Φτιάξτε αυτή τη συνταγή για μοσχάρι καπαμά με μελιτζάνες και λιωμένο τυρί και θα την θυμάστε για πάντα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 45 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τον καπαμά με μοσχάρι

  • 1 kg μοσχάρι (από χτένι σπάλας) (κομμένο σε μερίδες)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες)
  • 1/2 φλ. λευκό κρασί
  • 10 μελιτζάνες (μικρές ολόκληρες)
  • 5 ώριμες σφιχτές ντομάτες (αποφλοιωμένες)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 4-5 κόκκοι μπαχάρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ώριμη και πικάντικη φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ξέρετε τι είναι ο καπαμάς; Είναι ένα φαγητό με κρέας, συνήθως μοσχάρι ή αρνί, μαγειρεμένο με ντομάτες. Ο όρος «καπαμά» έχει τουρκικές ρίζες και αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού «καπακωμένου», σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας.

    Για τις μελιτζάνες

    Διαλέγουμε πολύ μικρές μελιτζάνες.

    Τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και κάνουμε κατά μήκος βαθιές χαρακιές με ένα μαχαίρι.

    Αλατίζουμε τις χαρακιές και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.

    Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30΄να μαλακώσουν.

    Για τον καπαμά με μοσχάρι

    Κόβουμε το κρέας σε μερίδες.

    Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι γύρω γύρω.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 4-5΄και τέλος το σκόρδο σπασμένο.

    Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

    Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί.

    Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.

    Σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Όταν βράσει το μοσχάρι, περιχύνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί.

    Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

     

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε το φαγητό για 30΄στους 200 °C.

    Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνεια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο να λιώσει το τυρί.

    Σερβίρεται ζεστό.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται