Εκτέλεση
Ξέρετε τι είναι ο καπαμάς; Είναι ένα φαγητό με κρέας, συνήθως μοσχάρι ή αρνί, μαγειρεμένο με ντομάτες. Ο όρος «καπαμά» έχει τουρκικές ρίζες και αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού «καπακωμένου», σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλας.
Για τον καπαμά με μοσχάρι, διαλέγουμε πολύ μικρές μελιτζάνες. Τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και κάνουμε κατά μήκος βαθιές χαρακιές με ένα μαχαίρι. Αλατίζουμε τις χαρακιές και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30΄να μαλακώσουν.
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το μοσχάρι γύρω γύρω. Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 4-5΄και τέλος το σκόρδο σπασμένο. Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά. Σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως. Αλατοπιπερώνουμε.
Όταν βράσει το μοσχάρι, περιχύνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Ψήνουμε το φαγητό για 30΄στους 200 °C.
Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνεια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο να λιώσει το τυρί. Σερβίρεται ζεστό.
Θέλετε περισσότερες νόστιμες συνταγές με μοσχάρι; Σας τις έχω όλες εδώ!