Λάτρεψα τη ρεβυθάδα Σίφνου, από όσες νοικοκυρές κι αν τη δοκίμασα. Το ίδιο θα την αγαπήσετε κι εσείς μόλις την δοκιμάσετε! Γίνεται παραδοσιακά στον...

Λάτρεψα τη ρεβυθάδα Σίφνου, από όσες νοικοκυρές κι αν τη δοκίμασα. Το ίδιο θα την αγαπήσετε κι εσείς μόλις την δοκιμάσετε! Γίνεται παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο, όμως μπορείτε να τη φτιάξετε στο φούρνο του σπιτιού σας. Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβύθια για τη ρεβυθάδα Σίφνου σε νερό θερμοκρασίας δωματίου.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 4 ώρες
Βαθμολογήστε

Για τη ρεβυθάδα Σίφνου

  • 1 kg ρεβύθια βραστερά
  • 4-5 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλάτι (κοφτές)
  • 2 κ.σ. πιπέρι (κοφτές)
  • Νερό κρύο
  • 1 λεμόνι για το σερβίρισμα
  • 1 πήλινο τσουκάλι Σιφνέικο
  • αλεύρι και νερό για το σφράγισμα του σκεύους
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος για τη ρεβυθάδα.

    Για τη ρεβυθάδα Σίφνου

    Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβύθια για τη ρεβυθάδα Σίφνου σε νερό θερμοκρασίας δωματίου.

    Τα αφήνουμε όλη τη νύχτα σε μπόλικο νερό να φουσκώσουν. Το πρωί τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε στο πήλινο σκεύος για τη ρεβυθάδα.

    Προσθέτουμε όλα τα υλικά, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. Το νερό που προσθέτουμε, πρέπει να είναι απαραίτητα σε θερμοκρασία δωματίου και γέρνοντας στο πλάι το πήλινο τσουκάλι, να φθάνει στην άκρη του χείλους του και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια. Καλύπτουμε το σκεύος με το καπάκι του και το βάζουμε στον ξυλόφουρνο.

    Αφήνουμε τη ρεβυθάδα να σιγοψηθεί για πολλές ώρες. Ανάλογα με την θερμοκρασία του φούρνου, την αφήνουμε για 6-10 ώρες στον ξυλόφουρνο.

    Μυστικά

    Για καλύτερο αποτέλεσμα ζυμώστε μια αραιή ζύμη με αλεύρι και νερό και τυλίξτε την γύρω από το καπάκι στην ένωση με το τσουκάλι. Έτσι η ρεβυθάδα θα ψηθεί μέσα στα λίγα υγρά της.

    Μη βάζετε πολύ νερό στην ρεβυθάδα, γιατί θα σας βγει σαν σούπα και δεν πρέπει να βγει με ζουμιά.

    Μπορείτε εναλλακτικά να τα βάλετε σε μία χοντρή γάστρα με καπάκι, ή σε κεραμικό σκεύος με καπάκι.

    Πρέπει όμως το μέγεθος της γάστρας, να είναι τέτοιο που σχεδόν να γεμίσει με τα ρεβίθια, γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν και δε θα ψηθούν σωστά.

    Δηλαδή δεν πρέπει να είναι απλωτή η γάστρα.

    Είναι σημαντικό να καλύπτονται τα ρεβύθια από το νερό και να είναι μαζεμένα μέσα στο σκεύος και όχι απλωτά.

    συνταγη για παραδοσιακη ρεβυθάδα Σίφνου σε πήλινο στον ξυλόφουρνο

    Διαφήμιση

    Ρεβυθάδα στον ξενώνα "Το Μαρό"

    Εναλλακτικά ψήστε την ρεβυθάδα στον οικιακό φούρνο στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, στους 170ºC για περίπου 4 ώρες.

    Αν έχετε χρόνο, βάλτε πιο χαμηλά την φωτιά στους 140-150ºC και αφήστε τα όλη την νύχτα στο φούρνο να σιγοψήνονται για 6 με 7 ώρες.

    Αν σας περισσέψουν ρεβύθια, φτιάξτε χούμους!

    Φτιάχνοντας ρεβύθια στη Σίφνο

    Την τελευταία φορά που φτιάξαμε ρεβυθάδα στην Σίφνο ήταν αρχές Σεπτέμβρη. Την φτιάξαμε παρέα με την πολύτιμη και καλή μου φίλη, το Μαρό του Ναρλή, στον υπέροχο ξενώνα της “Το Μαρό”,  που αγναντεύει το μαγικό κάστρο της Σίφνου.

    Το Μαρό είναι μια εμβληματική φυσιογνωμία, μια γυναίκα αγνή νησιώτισσα, φιλόξενη, ζεστή και δραστήρια. Παράγει σχεδόν τα πάντα στο μποστάνι της, ακόμα και τα δικά της μικρόσπερμα σιφνέικα ρεβύθια.

    Η ρεβυθάδα Σίφνου με την ρεβυθάδα της Πάρου με την οποία μεγάλωσα, έχουν ελάχιστες διαφορές. Στην Πάρο βάζουμε απαραιτήτως ντομάτα φρέσκια. Στην Σίφνο πάλι δεν βάζουν. Έχουν μπόλικο κρεμμύδι και οι δύο συνταγές.

    Στα Παριανά ρεβύθια, βάζουμε και σκόρδο, που γίνεται γλύκισμα. Στην Σιφνέϊκη ρεβυθάδα δεν χρησιμοποιούν σκόρδο.
    Τα ρεβύθια Σίφνου βγαίνουν λίγο πιο ανοιχτόχρωμα από τα Παριανά.

    Είναι και οι δυο συνταγές υπέροχες και μην με ρωτάτε ποια είναι η καλύτερη ρεβυθάδα, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω.  Όλη την διαφορά στην ρεβυθάδα την κάνει ο καρπός του ρεβυθιού ,το μπόλικο ελαιόλαδο και το σιγανό ψήσιμο στον ξυλόφουρνο.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου, για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε σωστά τα όσπρια

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται