Καραμελωμένα σου με παγωτό
Βάζουμε πρώτα σε μικρή κατσαρόλα με χοντρό πάτο τη ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει.
Το αφήνουμε να έρθει σε σημείο βρασμού. Πρέπει πριν πάρει βράση να έχει λιώσει τελείως.
Όταν αρχίσει η ζάχαρη να παίρνει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά γιατί θα κρυσταλλώσει, αλλά όταν αρχίσει να σκουραίνει στα πλάγια, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη σκουρύνει απότομα.
Κουνάμε λίγο την κατσαρόλα ώστε να πάρει χρώμα ομοιόμορφα η καραμέλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν ακόμα η καραμέλα είναι ξανθή σε χρώμα, γιατί συνεχίζει και σκουραίνει με τη θερμοκρασία της κατσαρόλας.
Αν η καραμέλα αρχίσει να σκουραίνει πολύ γρήγορα, αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και βουτάμε τη βάση της κατσαρόλας σε μπολ με παγωμένο νερό για να κοπεί ο βρασμός.
Αν σκληρύνει πολύ και δεν μπορούμε να βουτήξουμε το σου, βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να λιώνει η καραμέλα.
Προσοχή: Δεν συνεχίζουμε το βράσιμό της, μόνο ζεσταίνουμε να λιώσει.
Βάζουμε τη ζύμη για σουδάκια μέσα σε κορνέ και κόβουμε τρύπα με διάμετρο 1-1/2 εκ.
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί κόβουμε σουδάκια με διάμετρο 3 εκ. και τα τοποθετούμε αραιά μεταξύ τους.
Βρέχοντας τα ακροδάχτυλα ισιώνουμε την επιφάνεια από τα σου.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190ºC για 15 λεπτά να πάρουν όγκο, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20 λεπτά περίπου επιπλέον, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Βουτάμε ένα-ένα τα σου στην καραμέλα και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα.
Η πλευρά με την καραμέλα πρέπει να ακουμπάει στη λαδόκολλα.
Κόβουμε τα σουδάκια στη μέση με κοφτερό μαχαίρι.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα μισά σου (όχι το κομμάτι με την καραμέλα) με παγωτό βανίλια ή παγωτό σοκολάτα.
Καλύπτουμε με το καραμελωμένο κομμάτι και σερβίρουμε αμέσως.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το παγωτό με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή κρέμα στιγμής, έτσι ώστε να τα έχουμε έτοιμα από πριν.
Για να σιγουρευτούμε ότι τα σουδάκια είναι ψημένα, πρέπει πριν τα βγάλουμε από το φούρνο να κόψουμε ένα στη μέση.
Το εσωτερικό πρέπει να είναι κενό και τελείως στεγνό.
Αλλιώς, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμα λεπτά.