• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
101

Υλικά

  • Μερίδες 4 βάζα
  • 2½ κιλά ροδάκινα (ώριμα και σφιχτά)
  • 500 γραμ. ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Κομπόστα ροδάκινο

    Για την εύκολη σπιτική κομπόστα ροδάκινο θα χρειαστούμε 4 αποστειρωμένα μεγάλα γυάλινα βάζα με τα καθαρά και αποστειρωμένα καπάκια τους. Δείτε εδώ πώς να αποστειρώσετε τα βάζα σας.

    Διαλέγουμε ροδάκινα ώριμα αλλά σφιχτά. Με σάρκα σφιχτή χωρίς χτυπήματα, ζάρες στη φλούδα ή στίγματα.

    Βράζουμε 2 λίτρα νερό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Πλένουμε τα ροδάκινα καλά. Τα ξεφλουδίζουμε με κοφτερό μαχαίρι και τα κόβουμε στη μέση ή στα 4.

    Αφαιρούμε προσεκτικά το κουκούτσι, προσέχοντας να μη λιώσουμε τη σάρκα.

    Τα αφήνουμε σε μία λεκάνη με νερό και στημένο λεμόνι μέχρι να τα τελειώσουμε όλα.

    Ισομοιράζουμε τη ζάχαρη στα αποστειρωμένα βάζα.

    Ισομοιράζουμε και τα ροδάκινα, στριμώχνοντάς τα στα βάζα, ώστε να μην έχουν κενά και να γεμίσουν μέχρι πάνω με φρούτο.

    Γεμίστε τα βάζα με το βρασμένο και κρύο νερό.

    Φροντίστε το νερό να καλύπτει τελείως την κομπόστα ροδάκινο.

    Σφραγίστε τα βάζα με τα καθαρά καπάκια.

    Θα χρησιμοποιήσουμε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα.

    Στρώνουμε στη βάση της μία πετσέτα. Ακουμπάμε μέσα τα βάζα με απόσταση μεταξύ τους να μην ακουμπούν. Εγώ ενδιάμεσα στα βάζα στριμώχνω μία πετσέτα κουζίνας.

    Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό, να σκεπάζει τα βάζα.

    Βάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση το νερό.

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τα βάζα για 7΄.

    Σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε ακόμα 10΄την κομπόστα ροδάκινο μέσα στην κατσαρόλα και στο βραστό νερό.

    Βγάζουμε προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε πάνω σε μία πετσέτα στον πάγκο.

    Τα αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα και με τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να αποσυμπιεστεί ο αέρας από τα βάζα. Έτσι γίνεται η κονσερβοποίηση της κομπόστας.

    Διατηρούνται για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι.

    Από την ώρα που ανοίγεται το βάζο, η κομπόστα διατηρείται στο ψυγείο. Καταναλώστε την ανοιγμένη κομπόστα ροδάκινο μέσα σε 10 ήμερες.

    Αν η κομπόστα ροδάκινο αρχίσει να αλλάζει χρώμα ή να βγάζει φυσαλίδες στην επιφάνεια, σημαίνει ότι κάτι πήγε λάθος στην διαδικασία κονσερβοποίησής της και πήρε αέρα. Τότε, είναι ακατάλληλη για φάγωμα.

    Με αυτή τη σπιτική κομπόστα ροδάκινο μπορείτε να φτιάξετε τη μοναδική ροδακινόπιτα που σας έχω παρακάτω

    Εσύ ποια άλλη συνταγή με ροδάκινο θα ήθελες να δοκιμάσεις;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται