• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
96

Για το παντεσπάνι

  • 6 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 150 γρ. ζάχαρη (χωρισμένη σε δύο ίσα μέρη 75+75 γραμ )
  • 60 γρ. κακάο κοσκινισμένο
  • Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αμύγδαλα

Για τη γέμιση

  • 200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. τυρί κρέμα ή μασκαρπόνε
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή)
  • Για το σερβίρισμα
  • Κακάο
  • Ζάχαρη άχνη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το παντεπάνι

    Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γυαλίσει το μείγμα, περίπου 7΄-8΄, σε δυνατή ταχύτητα.

    Κοσκινίζουμε μέσα το κακάο και με τη σπάτουλα απαλά διπλώνουμε το μείγμα για να μη χάσουμε τον όγκο.

    Καθαρίζουμε το μπολ του  μίξερ και χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι ν’ ασπρίσουν, για 2΄-3΄, και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη.

    Συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 5΄-6΄ μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Δεν παραχτυπάμε τη μαρέγκα γιατί χάνεται η υγρασία της και χωρίζει σε κομπάκια.

    Ρίχνουμε 2 κ.σ. μαρέγκα στο μείγμα των κρόκων κι ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις διπλώνουμε το μείγμα.

    Βουτυρώνουμε ένα ρηχό ταψάκι 32×22 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα και φροντίζουμε να καθίσει καλά στις γωνίες. Κόβουμε τη λαδόκολλα όπου προεξέχει από τα τοιχώματα με ψαλίδι.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 180°C στις αντιστάσεις.

    Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι. Ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα για 20΄.

    Δεν παραψήνουμε το παντεσπάνι γιατί θα ξεραθεί και δεν θα ρολάρει εύκολα, θα σπάει.

    Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

    Βάζουμε τη ζάχαρη σε τηγάνι να λιώσει. Μόλις ξανθύνει και λιώσει προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς.

    Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς και αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα.

    Όταν κρυώσει, το σπάμε σε κομμάτια μικρά ή μεγάλα, ανάλογα τη χρήση.

    Για τη γέμιση

    Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει.

    Αναποδογυρίζουμε το παντεσπάνι πάνω σε μια λαδόκολλα. Απαλά ξεκολλάμε το χαρτί από το ψημένο παντεσπάνι.

    Στη συνέχεια το αλείφουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.

    Ενώνουμε σε ένα μπολ με απαλές κινήσεις το τυρί κρέμα με τη χτυπημένη κρέμα.

    Το απλώνουμε σε μία στρώση πάνω στη σοκολάτα προσέχοντας να αφήσουμε κενό 2 εκ. γύρω γύρω.

    Πασπαλίζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

    Με γρήγορες κινήσεις και πριν κρυώσει η σοκολάτα, με τη βοήθεια της λαδόκολλας, ρολάρουμε το γεμισμένο παντεσπάνι.

    Το ακουμπάμε με την ένωση προς τα κάτω σε πιατέλα.

    Το παγώνουμε για περίπου 40΄, ώστε να σφίξει η γέμιση και να μπορούμε να το κόψουμε.

    Πασπαλίζουμε όλο το ρολό με κακάο και άχνη, κόβουμε σε φέτες τον κρύο κορμό και σερβίρουμε.

    Αν σας άρεσε ο μοναδικός αυτός κορμός, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή:

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται