Κοτόπουλο Tikka Masala

Υλικά

Για την μαρινάδα κοτόπουλου

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό η ξινόγαλο
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/2 λεμόνι χυμός
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κύμινο σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1-1/2 κ.γ. Garam Massala (Για την σάλτσα Tikka Massala)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες (2 μεγάλες ντομάτες)
  • 150 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Λίγο νερό ζεστό
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • Μείγμα μπαχαρικών
  • Για το μείγμα μπαχαρικών Tikka Massala
  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. garam masala σκόνη

Για το κοτόπουλο Τikka Masala

Στεγνώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου.

Τα κόβουμε σε μικρές μπουκιές.

Τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα.

Τα αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ μέχρι 4 ώρες.

Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ρηχό ταψί.

Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το βάζουμε στο ταψί.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 15’ να ροδίσουν.

Για την σάλτσα Tikka Masala

Ζεσταίνουμε το ελαιoλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μια μέτρια κατσαρόλα.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3′ ανακατεύοντας να μην πάρουν καθόλου χρώμα.

Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών.

Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα να βγάλουν όλα τα αρώματα τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Σοτάρουμε για 1′ ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και περίπου 1 φλ. νερό ζεστό.

Σιγοβράζουμε για 8-10′ να μελώσει η σάλτσα.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το ψημένο κοτόπουλο.

Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Βράζουμε για 2-3′ σε χαμηλή φωτιά.

Σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε 5′ το κοτόπουλο tikka masala να σταθεί στην κατσαρόλα.

Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και τέταρτα lime.

Τα μυστικά

Αν θέλετε πιο αραιή σάλτσα, συμπληρώστε λίγο ζεστό νερό.

Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο μείγμα μπαχαρικών, αν αγαπάτε τις πικάντικες συνταγές.

Όσο πιο πολύ μείνει το κοτόπουλο στη μαρινάδα, τόσο πιο ζουμερό και νόστιμο θα γίνει.

Το garam masala είναι μίγμα μπαχαρικών που το βρίσκετε σε όλα τα καταστήματα μπαχαρικών έτοιμο.

Η συνταγή κοτόπουλο tikka masala γίνεται και με κομμάτια κοτόπουλου απλά χρειάζεται επιπλέον χρόνο μαγειρέματος για να μαλακώσει το κοτόπουλο.

Η γεύση του είναι μοναδική.

Αν σας αρέσει η ινδική κουζίνα, δοκιμάστε και τη ραΐτα, θα ξετρελαθείτε!

https://www.argiro.gr/recipe/kotopoulo-tikka-masala/