Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υγρά υλικά, λάδι, τσίπουρο, κονιάκ μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε με το χέρι ή με σύρμα για να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι.
Προσθέτουμε το πορτοκάλι στα υγρά υλικά.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα στερεά υλικά, αλεύρι, μπέικιν, κανελογαρύφαλλα μέσα σε ένα μπολ και τα ρίχνουμε στα υγρά.
Απαλά ζυμώνουμε το μείγμα να μαζευτεί σε μία αφράτη, απαλή και εύπλαστη ζύμη.
Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
Τα βουτάμε στο σουσάμι και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Για το ψήσιμο
Ψήνουμε τα κουλουράκια λαδιού στους 160 °C στον αέρα, για 30′ να ροδίσουν καλά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανεβοκατεβάζουμε αλλάζοντας θέση στις λαμαρίνες ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα.
Μόλις βγουν τα κουλουράκια λαδιού από το φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα διατηρούμε τραγανά για πολλές ημέρες κλεισμένα σε αεροστεγές σκεύος.
Η φίλη μου η Φλώρα από την Σαντορίνη, μου έδωσε την οικογενειακή συνταγή της και μην αλλάξετε τίποτα αν θέλετε να σας γίνουν τραγανά όπως αυτά που δοκίμασα στη Σαντορίνη. Η Φλώρα τα μέτρησε όλα με ένα ποτήρι νερού όπως κλασικά κάνουν τις συνταγές τους οι Ελληνίδες μαμάδες.
Αν θέλετε μετρήστε όλα τα υλικά με την κούπα μεζούρα που έχει την ίδια χωρητικότητα με ένα ποτήρι νερού ή πατήστε εδώ για να μετατρέψετε τα φλιτζάνια σε γραμμάρια και αντίστροφα.