Κρεας με μελιτζανες.Αυτη η συνταγη καλόγερος από τη Νάξο είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό με μελιτζάνες και μοσχαράκι που μοσχοβολά καλοκαίρι στο...

 

Κρεας με μελιτζανες.Αυτη η συνταγη καλόγερος από τη Νάξο είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό με μελιτζάνες και μοσχαράκι που μοσχοβολά καλοκαίρι στο νησί.

Ο καλόγερος είναι το φαγητό της γιαγιάς, που κάθε επισκέπτης του νησιού δε χάνει την ευκαιρία να το δοκιμάσει. 

Για τον καλόγηρο Νάξου επιλέγουμε μελιτζάνες μεγάλες ώστε αφού ψηθούν να μπορούμε να τις γεμίσουμε με το κοκκινιστό κρέας. Μπορούμε να βάλουμε στην γέμιση ναξιώτικα τυριά όπως γραβιέρα και ξινομυζήθρα ή αντίστοιχα τυριά από τις περιοχές που ζείτε.
Η μελιτζάνα πριν γεμιστεί πρέπει να ψηθεί και να μαλακώσει η σάρκα της.
  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
222
  • Για τον καλόγερο
  • 2 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 1 μεγάλη ντομάτα σε φέτες
  • 1 μικρή πιπεριά σε φέτες
  • 4 κ.σ. ξυνομυζήθρα
  • 250 γραμ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει σε χοντρές φέτες
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Πρέζα θρούμπι ή ρίγανη
  • Για το κοκκινιστό κρέας
  • 400 γραμ. μοσχάρι (σπάλα)
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 400 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1/3 φλ κόκκινο κρασί
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μελιτζανες με κρεας

    Για το κρεας

    Κόβουμε το κρέας σε 4 φέτες λίγο μικρότερες από το μέγεθος κάθε μελιτζάνας.

    Ζεσταίνουμε μικρή κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

    Στεγνώνουνε το μοσχάρι σε απορροφητικό χαρτί.

    Ροδίζουμε το μοσχάρι για 4-5’ να κάνει κρούστα κι αναποδογυρίζουμε.

    Το ροδίζουμε κι από την άλλη πλευρά για 2-3’.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3’ να γίνει διάφανο.

    Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον πελτέ. Σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματα του.

    Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

    Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αρωματίζουμε με δαφνόφυλλο και μπαχάρι. Συμπληρώνουμε ελάχιστο ζεστό νερό.

    Σκεπάζουμε το κρέας.

    Χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα και 15’ μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μελώσει δέσει η σάλτσα του κοκκινιστού.

    Μέχρι να βράσει το μοσχάρι, ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες για γέμισμα.

    Για τις μελιτζάνες

    Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και δημιουργούμε 4 μισά μελιτζάνας.

    Με κοφτερό μυτερό μαχαίρι χαράζουμε διαγώνια την σάρκα της μελιτζάνας χωρίς να κόψουμε καθόλου την φλούδα.

    Χαράζουμε μόνο στο εσωτερικό της.

    Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι μέσα στην χαραγμένη σάρκα.

    Βάζουμε τις μελιτζάνες σε μικρό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

    Πασπαλίζουμε με λίγο θρούμπι ή ρίγανη.

    Ψήνουμε τις μελιτζάνες σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στον αέρα στην μεσαία σχάρα μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει η σάρκα της μελιτζάνας για περίπου 30’

    Αφού ψηθούν οι μελιτζάνες, με ένα κουτάλι πιέζουμε την μαλακή σάρκα της, ώστε να δημιουργήσουμε θήκη στην μέση.

    Στησιμο στο ταψι

    Βάζουμε το κοκκινιστό κρέας μέσα στη μελιτζάνα με λίγη δεμένη σάλτσα από το κοκκινιστό

    Από πάνω βάζουμε 1 κ.σ. ξινομυζήθρα

    Ακουμπάμε λεπτή φέτα ντομάτας και καλύπτουμε με χοντρή φέτα γραβιέρα η άλλο κίτρινο τυρί που λιώνει.

    Γαρνίρουμε κάθε καλόγερο με μια φέτα πιπεριάς.

    Ψήνουμε τον καλόγερο Νάξου σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 ºC στη μεσαία σχάρα για 10’ να λιώσουν τα τυριά και γύρω – γύρω, να καλύψει η λιωμένη γραβιέρα την μελιτζάνα.

    Σερβίρουμε τον καλόγερο ζεστό με πατάτες Νάξου τηγανητές.

     

    Κάτι μαγειρεύεται