• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
20
  • 4 χωριάτικα φύλλα
  • 300 γραμ. μοσχάρι κόντρα
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • λίγη ρίγανη φρέσκια και λίγο θυμάρι
  • 150 γραμ. κασέρι κομμένο σε καρέ
  • 150 γραμ. γραβιέρα κομμένη σε καρέ
  • 150 γραμ. τυρί κρέμα ή μανούρι
  • 1/2 φλ. τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας
  • 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο
  • αλάτι (προαιρετικά)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Γέμιση χωρίς υγρά

    Αναποδογυρίζουμε την πίτα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για πιο τραγανό αποτέλεσμα

    Την κόψουμε αφού σταθεί για 10΄

    Κρεατόπιτα σε φόρμα

    Κόβουμε το κρέας σε πολύ λεπτές φέτες. Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε πολύ λεπτές φέτες. Κόβουμε τα τυριά σε μικρά καρέ.

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό και ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το κρέας 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά.

    Προσθέτουμε τα λαχανικά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά να μαραθούν ελαφρά χωρίς να πάρουν χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα βότανα.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε για να τραβήξει τα υγρά της γέμισης.

    Λαδώνουμε ελαφρά φόρμα δαχτυλίδι 26 εκ. ή τη φόρμα για κέικ. Απλώνουμε το 1 φύλλο, φροντίζοντας να εξέχει στα πλαϊνά. Λαδώνουμε το φύλλο και πασπαλίζουμε με λίγο πεκορίνο.

    Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα, λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με τυρί.  Στρώνουμε τα μισά τυριά στη βάση, επάνω βάζουμε σε μια στρώση τη γέμιση και ακουμπάμε σε κουταλιές το τυρί κρέμα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τυριά.

    Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα πάνω στην πίτα. Στρώνουμε το τελευταίο φύλλο, ελαφρώς τσαλακωμένο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τσιμπάμε λίγο την επιφάνεια, για να ανοίξουν μικρές τρύπες ώστε να βγαίνει ο ατμός της γέμισης.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα και στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά, για να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο. Διαφορετικά ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα και στη μεσαία σχάρα για περίπου 45 λεπτά, για να ροδίσει και να γίνει τραγανό το φύλλο. Διαφορετικά ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα.

    Για πιο τραγανό αποτέλεσμα αναποδογυρίζουμε την πίτα σε ταψί και ψήνουμε επιπλέον για 10 λεπτά.

    Αφήνουμε την κρεατόπιτα να σταθεί για 5 λεπτά στη φόρμα κι έπειτα ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και κόβουμε σε τρίγωνα. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και ντοματίνια.

    Μετά τη μοναδική πίτα με μοσχάρι, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω συνταγή.

    Κάτι μαγειρεύεται