Για το λαχανόρυζο κοκκινιστό
Ζεσταίνουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα.
Προσθέτουμε τα καρότα και το κομμένο λάχανο.
Σοτάρουμε για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος του λάχανου στο μισό.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 1΄.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 φλ. ζεστό νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′.
Τότε, προσθέτουμε το ρύζι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι να σκάσει το ρύζι για το λαχανόρυζο κοκκινιστό.
Όταν σβήσουμε το κοκκινιστό λαχανόρυζο, πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό.
Για αυτό αν εξατμιστούν τα υγρά κατά το μαγείρεμα συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.
Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό από 1 λεμόνι και ραντίζουμε το λαχανόρυζο με λίγο ελαιόλαδο.
Το αφήνουμε να σταθεί στην κατσαρόλα για 10′ σκεπασμένο να τραβήξει τα υγρά του.
Για αυτό είναι απαραίτητο να είναι ζουμερό όταν σβήσουμε τη φωτιά.
Για το σερβίρισμα
Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.
Αν θέλουμε το σερβίρουμε σκέτο ή με λίγο γιαούρτι ή τρίμματα φέτας σαν ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα για όλη την οικογένεια.
Διαβάστε περισσότερα για το λάχανο, τη διατροφική του αξία, πώς να το διαλέξετε και πώς να το μαγειρέψετε.