Παραδοσιακό λαμπρόψωμο με γλυκάνισο από τα Δωδεκάνησα, τι πιο τέλειο για το γιορτινό τραπέζι μετά την...

Παραδοσιακό λαμπρόψωμο με γλυκάνισο από τα Δωδεκάνησα, τι πιο τέλειο για το γιορτινό τραπέζι μετά την Ανάσταση.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 55 λεπτά
11

Για το λαμπρόψωμο από τα Δωδεκάνησα

  • 1½ φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 3½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • Όσο νερό πάρει
  • 4 κόκκινα αυγά
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το γλυκάνισο.

    Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα.

    Κάνουμε λακκούβα στη μέση.

    Ρίχνουμε το κρασί και διαλύουμε το αλάτι σε 1 φλ. χλιαρό νερό.

    Το προσθέτουμε.

    Αρχίζουμε και ζυμώνουμε το μείγμα.

    Προσθέτουμε όσο νερό είναι αναγκαίο ώστε να σχηματιστεί ζύμη που θα μαζεύεται σε μπάλα και δεν θα κολλάει στα χέρια.

    Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε λεκάνη, να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.

    Λαδώνουμε στρογγυλό ταψάκι 26 εκ. και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.

    Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τραβάμε – κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω, δίνοντας σχήμα στρογγυλό στο ψωμί.

    Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί με τις ενώσεις να ακουμπάνε στη βάση του ταψιού.

    Πατάμε απαλά την επιφάνεια της ζύμης να απλωθεί σε όλο το ταψί.

    Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο σουσάμι.

    Μπήγουμε σταυρωτά τα κόκκινα αυγά.

    Καλύπτουμε το ταψί και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Για το ψήσιμο

    Αφού φουσκώσει, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄.

    Στη συνέχεια σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20΄-25΄, μέχρι να ροδίσει καλά.

    Το αφήνουμε σε πετσέτα, αφού ψηθεί, για να μη νοτίσει μέσα στο ταψί.

    Διαφήμιση

    Κάτι μαγειρεύεται