Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Τα μανιτάρια μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος, λόγω της παρουσίας σε αυτά όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου (απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού κι αναπαραγωγικού μας συστήματος) καθώς και χαλκού (συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρτηριών και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος). Ο συνδυασμός τους με την πατάτα μας προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου, ενός στοιχείου που είναι απαραίτητο για την διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας.
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές.
- Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος τις βράζουμε για περίπου 10΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες.
- Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιόλαδου σε βαθύ τηγάνι και τα ροδίζουμε για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι.
- Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο μίγμα.
- Σε ένα πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) το λαδώνουμε
- Κάνουμε στρώσεις, πατάτα – μανιτάρια – πατάτα.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Περιχύνουμε με κρασί.
- Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 30΄ στους 200 οC, στις αντιστάσεις.
- Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.