Λευκα μανιταρια στο φουρνο

Λευκα μανιταρια στο φουρνο

  • προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
559

Για τις πατάτες με μανιτάρια

  • 1 kg πατάτες
  • 700 γρ. μεγάλα μανιτάρια κατά προτίμηση portobello
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1/2 φλ. βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 420 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 50% Υδατ/κες
  • 15% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για να μην οξειδώνονται οι πατάτες τις αφήνουμε στο νερό μέχρι να τις καθαρίσουμε όλες

Ποτέ δεν πλένουμε τα μανιτάρια

Εκτελεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις. 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες ή μικρές μπουκιές. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος βράζουμε τις πατάτες για περίπου 10΄ μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Αποφλοιώνουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Δείτε εδώ τις οδηγίες μου για να μεταχειριστείτε σωστά το κάθε είδος μανιταριού.

Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιόλαδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο μείγμα των μανιταριών.

Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (οβάλ κατά προτίμηση) στρώνουμε μία στρώση πατάτες (τη μισή ποσότητα).

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια.

Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Τέλος, προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί.

Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.

Ψήνουμε τις πατάτες με τα μανιτάρια στο φούρνο για 30΄ στους 200 οC, στις αντιστάσεις.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες.

Συμβουλή του Ειδικού

Τα μανιτάρια μας δίνουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σχεδόν εφάμιλλη με αυτή του κρέατος, λόγω της παρουσίας σε αυτά όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου (απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού κι αναπαραγωγικού μας συστήματος) καθώς και χαλκού (συμβάλλει στην ελαστικότητα των αρτηριών και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος). Ο συνδυασμός τους με την πατάτα μας προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου, ενός στοιχείου που είναι απαραίτητο για την διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται