Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Εξαιρετική επιλογή για σαλάτα ή για ελαφρύ γεύμα για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες (8 μανιτάρια δίνουν μόλις 32 θερμίδες) αλλά η διατροφική τους αξία είναι ισχυρή καθώς οι πρωτεΐνες τους θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας και σε περιόδους νηστείας αντικαθιστούν το κρέας. Παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως την Β12 που γενικά τη συναντούμε δύσκολα σε τρόφιμα του φυτικού βασιλείου.
Εξοπλισμός
Τηγάνι
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΤΑΧΙΝΙ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα μικρό ταψί και απλώνουμε σε μια στρώση τα πλευρώτους.
- Τα καρυκεύουμε με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα αλείφουμε με ένα πινέλο να λαδωθούν.
- Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στη μεσαία σχάρα, για 15 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλυκοπικάντικο ταχίνι: Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ το σκόρδο, το αλάτι, το χυμό λεμονιού και το μέλι.
- Τα αλέθουμε μέχρι να πολτοποιηθεί το σκόρδο.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, το νερό, τον κουρκουμά και το καυτερό πιπέρι και δουλεύουμε λίγο ακόμα το μείγμα στο μπλέντερ να ομογενοποιηθεί.
- Αραιώνουμε τη σάλτσα με λίγο νερό.
- Ελέγχουμε τις γεύσεις για την ένταση των υλικών και διορθώνουμε ανάλογα με το πώς το προτιμάμε, πιο ξινό, γλυκό ή πιο καυτερό.
- Μόλις βγάλουμε τα πλευρώτους από το φούρνο, τα περιχύνουμε, όσο είναι ζεστά, με το γλυκοκαυτερό ταχίνι.
- Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φουντούκια και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.
- Σερβίρουμε τα μανιτάρια ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου.