Μανιταρια πλευρωτους στο φουρνο, Πλευρωτους στο φουρνο ψητα απο την Αργυρω.

Μανιταρια πλευρωτους στο φουρνο, Πλευρωτους στο φουρνο ψητα απο την Αργυρω.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
675

Για τα ψητά μανιτάρια πλευρώτους

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους μεγάλα καθαρισμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο Λαδολέμονο ή λαδόξιδο
  • Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, (προαιρετικά)
  • Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, (προαιρετικά)

Εξοπλισμός

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 200 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Με την εύκολη συνταγή που σας δίνω μπορείτε να φτιάξετε τέλεια ψητά μανιταρια πλευρώτους στο φούρνο, στο τηγανι, στο γκριλ ή στη σχάρα. Θα χρειαστούμε μανιταρια τρυφερά και ολόφρεσκα. Διαβάστε και το μυστικο που σας έχω παρακάτω, για το σωστό καθάρισμα τους και για πολλή νοστιμιά.

Μανιτάρια πλευρώτους ψητά

Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

Χωρίζουμε ένα-ένα τα μανιτάρια πλευρώτους και τα ακουμπάμε σε μια στρώση απλωτά στο ταψί.

Να μην καλύπτει το ένα μανιτάρι το άλλο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Τα αλείφουμε με πινέλο.

Τα ψήνουμε στην πάνω σχάρα του φούρνου, σε πολύ δυνατό γκριλ για περίπου 7 λεπτά.

Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200°C βαθμούς για 15 λεπτά.

Για μανιτάρια πλευρώτους ψητά στη σχάρα

Για τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα, αφού τα αλείψουμε με το αρωματισμένο λάδι, τα ακουμπάμε στη σχάρα και τα ψήνουμε για 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μανιτάρια πλευρώτους στο τηγάνι

Αφού χωρίσουμε τα μανιτάρια τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Τα περιχύνουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο.

Τα ανακατεύουμε να λαδωθούν.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Όταν το τηγάνι κάψει καλά, τα ρίχνουμε μέσα και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.

Μυστικά

Στα πλευρώτους ταιριάζει πολύ το θυμάρι, ο μαϊντανός και το σχοινόπρασο.

Το σκόρδο αναδεικνύει την γήινη γεύση του μανιταριού.

Μπορείτε να αλέσετε σκελίδες σκόρδο με ελαιόλαδο. Να φυλάξετε σε βάζο στο ψυγείο. Το σκόρδο θα κάτσει στην βάση του βάζου. Με το αρωματικό λάδι μπορείτε να αλείψετε τα μανιτάρια, να μαγειρέψετε φαγητά ή να μαρινάρετε. Το άρωμα του σκόρδου με αυτό τον τρόπο είναι ανεπαίσθητο τόσο όσο, αλλά απαραίτητο σε πολλά φαγητά.

Μη βουτάτε ποτέ τα μανιτάρια στο νερό. Έχουν την ιδιότητα του σφουγγαριού και ρουφάνε την υγρασία. Με αποτέλεσμα να την αποβάλουν στο τηγάνι στο ταψί και στην κατσαρόλα.

Τα πλευρώτους συνήθως τα αγοράζουμε καθαρά συσκευασμένα, έτοιμα για μαγείρεμα. Αν πρέπει να τα καθαρίσετε ο ιδανικός τρόπος είναι το ειδικό βουρτσάκι μανιταριών ή νωπή πετσέτα. Απαλά τα καθαρίζετε χωρίς να τα τραυματίσετε.

Συνοδεύουν τέλεια όλα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια αλλά και σκέτα είναι ένα θρεπτικό vegan φαγητό.

Λαδολέμονο ή λαδόξυδο; Είναι καθαρά θέμα γούστου και το κλασικό λαδολέμονο αλλά και μια βινεγκρετ με ξύδι βαλσάμικο ταιριάζουν πολύ καλά με την γεύση των μανιταριών.

 

Προτεινόμενος εξοπλισμός

Συμβουλή του Ειδικού

Εξαιρετική επιλογή για σαλάτα ή για ελαφρύ γεύμα για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες (8 μανιτάρια δίνουν μόλις 32 θερμίδες) αλλά η διατροφική τους αξία είναι ισχυρή καθώς οι πρωτεΐνες τους θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας και σε περιόδους νηστείας αντικαθιστούν το κρέας. Παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως την Β12 που γενικά τη συναντούμε δύσκολα σε τρόφιμα του φυτικού βασιλείου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται