• προετοιμασία 5 λεπτά
  • μαγείρεμα 10 λεπτά
691
  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • ελαιολαδο
  • Λίγο λεμονι
  • Φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, (προαιρετικά)
  • Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη, (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 200 Θερμίδες
    (kcal)
  • 50% Λιπαρά
  • 25% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτελεση

Τα μανιταρια

Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

Τα χωρίζουμε ένα-ένα  και τα ακουμπάμε σε μια στρώση απλωτά στο ταψί.

Να μην καλύπτει το ένα  το άλλο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.

Τα αλείφουμε με πινέλο.

Τα ψήνουμε στην πάνω σχάρα του φούρνου, σε πολύ δυνατό γκριλ για περίπου 7 λεπτά.

Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200°C βαθμούς για 15 λεπτά.

 

Για το σερβιρισμα

Ταιριάζει πολύ το θυμάρι, ο μαϊντανός και το σχοινόπρασο.

Το σκόρδο αναδεικνύει την γήινη γεύση του.

Μπορείτε να αλέσετε σκελίδες σκόρδο με ελαιόλαδο. Να φυλάξετε σε βάζο στο ψυγείο. Το σκόρδο θα κάτσει στην βάση του βάζου. Με το αρωματικό λάδι μπορείτε να τα αλείψετε , να μαγειρέψετε φαγητά ή να μαρινάρετε. Το άρωμα του σκόρδου με αυτό τον τρόπο είναι ανεπαίσθητο τόσο όσο, αλλά απαραίτητο σε πολλά φαγητά.

Λαδολέμονο ή λαδόξυδο; Είναι καθαρά θέμα γούστου και το κλασικό λαδολέμονο αλλά και και το λαδοξυδο με βαλσαμικο ταιριάζουν πολύ καλά με την γεύση τους.

 

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Εξαιρετική επιλογή για σαλάτα ή για ελαφρύ γεύμα για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος τους. Τα μανιτάρια είναι φτωχά σε θερμίδες (8 μανιτάρια δίνουν μόλις 32 θερμίδες) αλλά η διατροφική τους αξία είναι ισχυρή καθώς οι πρωτεΐνες τους θεωρούνται υψηλής βιολογικής αξίας και σε περιόδους νηστείας αντικαθιστούν το κρέας. Παράλληλα μας δίνουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως την Β12 που γενικά τη συναντούμε δύσκολα σε τρόφιμα του φυτικού βασιλείου.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται