Μανιτάρια πλευρώτους ψητά
Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
Χωρίζουμε ένα-ένα τα μανιτάρια πλευρώτους και τα ακουμπάμε σε μια στρώση απλωτά στο ταψί.
Να μην καλύπτει το ένα μανιτάρι το άλλο.
Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Τα αλείφουμε με πινέλο.
Τα ψήνουμε στην πάνω σχάρα του φούρνου, σε πολύ δυνατό γκριλ για περίπου 7 λεπτά.
Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα, στους 200°C βαθμούς για 15 λεπτά.
Για μανιτάρια πλευρώτους ψητά στη σχάρα
Για τα μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα, αφού τα αλείψουμε με το αρωματισμένο λάδι, τα ακουμπάμε στη σχάρα και τα ψήνουμε για 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Μανιτάρια πλευρώτους στο τηγάνι
Αφού χωρίσουμε τα μανιτάρια τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Τα περιχύνουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε να λαδωθούν.
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
Όταν το τηγάνι κάψει καλά, τα ρίχνουμε μέσα και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
Μυστικά
Στα πλευρώτους ταιριάζει πολύ το θυμάρι, ο μαϊντανός και το σχοινόπρασο.
Το σκόρδο αναδεικνύει την γήινη γεύση του μανιταριού.
Μπορείτε να αλέσετε σκελίδες σκόρδο με ελαιόλαδο. Να φυλάξετε σε βάζο στο ψυγείο. Το σκόρδο θα κάτσει στην βάση του βάζου. Με το αρωματικό λάδι μπορείτε να αλείψετε τα μανιτάρια, να μαγειρέψετε φαγητά ή να μαρινάρετε. Το άρωμα του σκόρδου με αυτό τον τρόπο είναι ανεπαίσθητο τόσο όσο, αλλά απαραίτητο σε πολλά φαγητά.
Μη βουτάτε ποτέ τα μανιτάρια στο νερό. Έχουν την ιδιότητα του σφουγγαριού και ρουφάνε την υγρασία. Με αποτέλεσμα να την αποβάλουν στο τηγάνι στο ταψί και στην κατσαρόλα.
Τα πλευρώτους συνήθως τα αγοράζουμε καθαρά συσκευασμένα, έτοιμα για μαγείρεμα. Αν πρέπει να τα καθαρίσετε ο ιδανικός τρόπος είναι το ειδικό βουρτσάκι μανιταριών ή νωπή πετσέτα. Απαλά τα καθαρίζετε χωρίς να τα τραυματίσετε.
Συνοδεύουν τέλεια όλα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια αλλά και σκέτα είναι ένα θρεπτικό vegan φαγητό.
Λαδολέμονο ή λαδόξυδο; Είναι καθαρά θέμα γούστου και το κλασικό λαδολέμονο αλλά και μια βινεγκρετ με ξύδι βαλσάμικο ταιριάζουν πολύ καλά με την γεύση των μανιταριών.