Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΤΛΕΝ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Σχάρα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΝΤΛΕΝ
Εκτέλεση
- Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Λιώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο για λίγα λεπτά μέχρι να καραμελώσει και να σκουρύνει και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Χτυπάμε με μίξερ χειρός τα αβγά και την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη τουλάχιστον για 6 λεπτά, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας απαλά.
- Ενσωματώνουμε στο μείγμα των αβγών το μισό μείγμα των κοσκινισμένων υλικών, αναδιπλώνοντας απαλά με μια σπάτουλα για να μη χάσουμε τον όγκο του.
- Κατά τον ίδιο τρόπο ενσωματώνουμε στη συνέχεια και τα υπόλοιπα κοσκινισμένα υλικά.
- Προσθέτουμε το μισό λιωμένο κρύο βούτυρο, αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα. Ομοίως προσθέτουμε κατόπιν και το υπόλοιπο βούτυρο.
- Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Βουτυρώνουμε ελαφρά τις θήκες για μαντλέν και ακουμπάμε κουταλιές από το μείγμα στο κέντρο κάθε θήκης.
- Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 11 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να σταθεροποιηθεί το κέντρο τους.
- Αναποδογυρίζουμε τις μαντλέν σε σχάρα να κρυώσουν τελείως και τις πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη άχνη.
Tips
- Σερβίρονται ολόφρεσκες, αλλά αν θέλουμε να τις συντηρήσουμε, καλό είναι να τις ραντίσουμε με λίγο απλό σιρόπι, γιατί αφυδατώνονται και ξεραίνονται πολύ γρήγορα.