Ιμάμ μπαϊλντί

Υλικά

Για το ιμάμ μπαϊλντί

  • 10 μέτριες μελιτζάνες
  • 6 μικρά κρεμμύδια άνυδρα σε λεπτές φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 6 ώριμες ντομάτες
  • ½ ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 4 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ή πετιμέζι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Για τις μελιτζάνες

Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε από μπροστά μία μικρή φέτα.

Κρατάμε το τρυφερό κοτσάνι γιατί θα συγκρατεί τη μελιτζάνα και το σχήμα της.

Με μαχαίρι τις ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ).

Κάνουμε θήκη για τη γέμιση χαράσσοντας κατά μήκος τις μελιτζάνες και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα.

Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και βυθίζουμε μέσα τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε.

Για τη γέμιση

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε ξύνοντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα. Τις κόβουμε στη μέση και, με κουτάλι ή ζουλώντας τες, αφαιρούμε τους σπόρους και τους χυμούς (τα κρατάμε για
άλλη συνταγή).

Τις ψιλοκόβουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε στο μπολ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα, να μαραθούν τα κρεμμύδια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και γεμίζουμε τη θήκη.

Τις αραδιάζουμε σε ταψί κοντά τη μια στην άλλη.

Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες.

Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε στην επιφάνεια.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1 φλιτζ. νερό.

Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, νακ λείσει, και ψήνουμε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο για 45-60 λεπτά.

Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 25 λεπτά ακόμα, μέχρι να καραμελώσουν οι μελιτζάνες, να ροδίσουν και να μείνουν σχεδόν με το
λάδι τους.

Είναι βασικό να ψηθούν σωστά για να μελώσουν οι μελιτζάνες και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Αφήνουμε το ιμάμ μπαϊλντί να σταθεί λίγο και μετά σερβίρουμε.

https://www.argiro.gr/recipe/melitzanes-imam-mpailnti/