• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 10 μέτριες μελιτζάνες
  • 6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 1½ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 616 Θερμίδες
    (kcal)
  • 61.2 40% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 23.7 45% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 2.8 15% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

Για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι ή και στο φούρνο.

Η συνταγή που σας δίνω είναι χωρίς τηγάνισμα, και η διαφορά είναι ότι η μελιτζάνα βγαίνει γλύκισμα. Αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε το ιμάμ με πατάτες και να το βάλετε στο φούρνο!

Πολύ σημαντική είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε στις μελιτζάνες.

Πρώτα τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε από μπροστά 1 μικρή φέτα (όχι από το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά).

Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά την κάθε μελιτζάνα (ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ).

για να κάνουμε θήκη για γέμισμα στη μελιτζάνα, κατά μήκος την χαράζουμε και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα για το ιμάμ μπαϊλντί.

Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι.

Βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε, ώστε να σχηματιστεί θήκη.

Φτιάχνουμε τη γέμιση για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί

  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε λιμάροντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα.
  • Κόβουμε στη μέση και με κουτάλι ή ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους.
  • Τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.
  • Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι.
  • Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες

Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.

  • Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους.
  • Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους.
  • Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά-κοντά, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόχαρτο και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, να κλείσει.
  • Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα. Ψήνουμε 45 λεπτά έως 1 ώρα, μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι.
  • Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τις μελιτζάνες να καραμελώσουν και ροδίσουν ολόγυρα.

Πως σερβίρουμε

  • Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες.
  • Μπορούμε να πασπαλίσουμε τις μελιτζάνες με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος.
  • Αλλιώς τις σερβίρουμε κρύες με ένα κομμάτι φέτα στο πλάι.

Επιπλέον μυστικό από την Αργυρώ

Διαβάστε επίσης εδώ πώς μπορείτε να αποθηκεύσετε σωστά μελιτζάνες στην κατάψυξη για να τις χρησιμοποιείτε όποτε τις χρειάζεστε και να κερδίζετε χρόνο στο καθημερινό σας μαγείρεμα!

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Ένα επίσης αντιπροσωπευτικό πιάτο της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας. Οι μελιτζάνες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου και χαλκού, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με τις πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αδράνεια λόγω του εγκλεισμού μπορεί να επιδεινώνει προβλήματα δυσκοιλιότητας και το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μια εξαιρετική λύση. Συνδυάστε το με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης όπως λίγο τυρί ή λίγες σαρδέλες κι έχετε ένα εξαιρετικό ισορροπημένο και πλήρες γεύμα. »

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

 

Αγαπάτε τις μελιτζάνες; Δείτε εδώ περισσότερες πεντανόστιμες συνταγές!

 

Και μετά τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, δοκιμάστε και την παρακάτω υπέροχη συνταγή

Διαφήμιση

Βίντεο

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα επίσης αντιπροσωπευτικό πιάτο της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας. Οι μελιτζάνες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου και χαλκού, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με τις πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αδράνεια λόγω του εγκλεισμού μπορεί να επιδεινώνει προβλήματα δυσκοιλιότητας και το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μια εξαιρετική λύση. Συνδυάστε το με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης όπως λίγο τυρί ή λίγες σαρδέλες κι έχετε ένα εξαιρετικό ισορροπημένο και πλήρες γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×