• προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
2565
  • 10 μέτριες μελιτζάνες
  • 6 μέτρια κρεμμύδια άνυδρα
  • 4 - 6 σκελίδες σκόρδο
  • 6 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη ή πετιμέζι
  • 1/2 ματσ. μαϊντανός
  • 1 λεμόνι (χυμός)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 616 Θερμίδες
    (kcal)
  • 61.2 40% Λιπαρά
    (γρ.)
  • 23.7 45% Υδατ/κες
    (γρ.)
  • 2.8 15% Πρωτεΐνες
    (γρ.)
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Εκτέλεση

Υπάρχουν πολλές εκδοχές. Στην κατσαρόλα, στο τηγάνι ή και στο φούρνο.

Η συνταγή που σας δίνω είναι χωρίς τηγάνισμα, και η διαφορά είναι ότι η μελιτζάνα βγαίνει γλύκισμα. Αν θέλετε, μπορείτε να τις φτιάξετε με πατάτες και να το βάλετε στο φούρνο!

Οι μελιτζάνες

Πολύ σημαντική είναι η προετοιμασία που πρέπει να κάνουμε.

Πρώτα τις πλένουμε καλά και αφαιρούμε από μπροστά 1 μικρή φέτα (όχι από το κοτσάνι, από την άλλη πλευρά).

Με μαχαίρι ξεφλουδίζουμε κατά μήκος ριγωτά την κάθε μια(ρίγα άσπρη-ρίγα μοβ).

για να κάνουμε θήκη για το γέμισμα  κατά μήκος την χαράζουμε και ανοίγουμε τη μέση (όχι τις άκρες) σαν βαρκούλα

Σε μία λεκάνη γεμάτη νερό προσθέτουμε 1 κ.σ. αλάτι.

Βυθίζουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να σταθούν 30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να ανοίξουν στη σχισμή που κάναμε, ώστε να σχηματιστεί θήκη.

Για τη γέμιση

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες είτε βυθίζοντάς τες για λίγα δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, αφού πρώτα χαράξουμε σταυρωτά τη μύτη τους, είτε λιμάροντάς τες με τη λάμα του μαχαιριού. Έτσι χωρίζει εύκολα η φλούδα από τη σάρκα.

Κόβουμε στη μέση και με κουτάλι ή ζουλώντας αφαιρούμε τους σπόρους.

Τις ψιλοκόβουμε με μαχαίρι.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και τα σκόρδα ψιλοκομμένα.

Τα βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι.

Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες

Έχουμε στο μεταξύ προθερμάνει το φούρνο στους 200ºC στον αέρα.

Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το αλατόνερο, τις στύβουμε καλά με τα χέρια και με κουτάλι γεμίζουμε τη θήκη που έχουμε χαράξει κατά μήκος της σάρκας τους.

Όση γέμιση μένει τη ρίχνουμε από πάνω τους.

Τις τοποθετούμε σε ταψάκι, τη μια πλάι στην άλλη, κοντά-κοντά, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και 1 φλ. νερό.

Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και με καπάκι ή αλουμινόχαρτο καλά γύρω-γύρω, να κλείσει. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε γάστρα.

Αρχικά, ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα με σκεπασμένο ταψί.

Προς το τέλος του ψησίματος ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 200ºC μέχρι να καραμελώσουν οι μελιτζάνες, να ροδίσουν και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους για περίπου 25 λεπτά.

Σερβίρισμα

Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες.

Μπορούμε να τις πασπαλίσουμε  με λίγη τριμμένη φέτα προς το τέλος του ψησίματος.

Διαφήμιση

Βίντεο

Εσύ τι ψωμί θα ήθελες να φτιάξεις;

Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Ένα επίσης αντιπροσωπευτικό πιάτο της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας. Οι μελιτζάνες αποτελούν καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, μαγνησίου και χαλκού, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζουν με τις πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η αδράνεια λόγω του εγκλεισμού μπορεί να επιδεινώνει προβλήματα δυσκοιλιότητας και το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μια εξαιρετική λύση. Συνδυάστε το με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης όπως λίγο τυρί ή λίγες σαρδέλες κι έχετε ένα εξαιρετικό ισορροπημένο και πλήρες γεύμα.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται