Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Συμβουλή Ειδικού
Dr. Τάσος Παπαλαζάρου
Σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Η μελιτζάνα είναι από τα θρεπτικότερα λαχανικά καθώς αποτελεί καλή πηγή φυλλικού οξέος, βιταμινών Κ, C και Β6 και πολλών αντιοξειδωτικών, κυρίως φλαβονοειδών. Μάλιστα, το χαρακτηριστικό της μωβ χρώμα οφείλεται σε ένα από αυτά, τη νασουσίνη. Παράλληλα ο μοσχαρίσιος κιμάς μας δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο υψηλής βιοδιαθέσιμοτητας και παράλληλα με τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής (ντομάτα, δάφνη, κανέλα, μοσχοκάρυδο) απογειώνουν τη θρεπτική αξία του πιάτου.
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Video
Εκτέλεση
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
- Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος διατηρώντας το κοτσάνι για να κρατήσουμε το σχήμα τους στο ψήσιμο.
- Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα της μελιτζάνας και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι ή ρίγανη.
- Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσει η σάρκα τους.
ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
- Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί και να στεγνώσει, γύρω στα 6-7 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά να γίνει διάφανο.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και τον πελτέ.
- Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει τ’ αρώματά του.
- Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, και μια πρέζα ζάχαρη.
- Σκεπάζουμε τον κιμά γιατί είναι ελάχιστα τα υγρά του και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά.
- Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και έπειτα τα αφαιρούμε.
ΓΙΑ ΤΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- Ζεσταίνουμε σε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα.
- Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μία κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε πασπαλίζοντας το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ να ψηθεί το αλεύρι και χαμηλώνουμε την εστία.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και αμέσως ρίχνουμε το μισό τυρί.
- Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
- Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
- Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
- Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.









