• προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τις μελιτζάνες

  • 6 μελιτζάνες φλάσκες μετρίου μεγέθους
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Για το νηστίσιμο κιμά

  • 600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένες και σπασμένες
  • 3 - 4 κ.σ. κονιάκ
  • 2 συσκ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 φλ. καρύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη νηστίσιμη κρέμα

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. αλεύρι
  • 2 1/2 ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα
  • 2/3 φλ. νιφάδες πατάτας (πουρές εμπορίου)
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1/2 φλ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις μελιτζάνες

    Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος.

    Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα.

    Με πινέλο τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

    Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσουν.

    Διαφήμιση

    Για το νηστίσιμο κιμά

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να στεγνώσουν για 2-3 λεπτά.

    Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να μαραθεί για 2-3 λεπτά.

    Σβήνουμε με το κονιάκ.

    Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

    Ρίχνουμε και τις ντομάτες και λίγο νερό, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.

    Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε με την κανέλα για λίγα λεπτά.

    Την αφαιρούμε.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

    Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μανιτάρια σε μπολ και αδειάζουμε όλη τη σάλτσα στο ταψί με τις μελιτζάνες.

    Προσθέτουμε στα μανιτάρια, το καρύδι και το τυρί.

    Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.

    Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά νηστίσιμη μπεσαμέλ και την απλώνουμε.

    Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

    Για την κρέμα μπεσαμέλ

    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών ή φυτικό γάλα και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει.

    Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας.

    Ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά.

    Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό.

    Αδειάζουμε σιγά σιγά το πουρέ και ανακατεύουμε.

    Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.

    Τέλος, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

    Στήσιμο & ψήσιμο

    Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες.

    Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×