Πίσω

Γάλα Αμυγδάλου

Τι είναι το γάλα αμυγδάλου;

Το γάλα αμυγδάλου αποτελεί υποκατάστατο του γάλακτος. Είναι ένα προϊόν φυτικής προέλευσης και μια συχνή επιλογή των αυστηρά χορτοφάγων και των ατόμων με δυσανεξία στη λακτόζη. Το βρίσκουμε συχνά και ως ρόφημα αμυγδάλου. Οι συνταγές με γάλα αμυγδάλου δίνουν μια διαφορετική διάσταση στα γεύματά σας.

Τρόπος παρασκευής 

Στην βιομηχανία για να παρασκευαστεί το γάλα αμυγδάλου παραλαμβάνεται το καρπό του αμυγδάλου ο οποίος αποφλοιώνεται και αφού απομακρυνθούν ξένα σώματα (υπολείμματα κελυφών, ξερά φύλλα) κονιοποιούνται και παραλαμβάνεται το άλευρο του αμυγδάλου. Στη συνέχεια το άλευρο αμυγδάλου ανακατεύεται με νερό. Έπειτα ακολουθεί ομογενοποίηση υψηλής πίεσης και θέρμανση στους 85ºC για 30 λεπτά. Με την ομογενοποίηση αποκτά καλύτερη υφή και αίσθηση στο στόμα του καταναλωτή ενώ παράλληλα αποτρέπονται φαινόμενα κροκίδωσης. Αμέσως μετά προστίθενται καλλιέργειες ζύμωσης αποτελούμενες από τους μικροοργανισμούς  Streptococcus thermophlus και Lactobacllus reuter. Είναι φτωχό σε υδατάνθρακες γι’ αυτό προστίθενται έτσι ώστε να καταναλωθούν από τους μικροοργανισμούς και να βοηθήσουν στη ζύμωση αλλά και την σταθεροποίηση της οξύτητας.

Οφέλη για την υγεία 

Πριν την θέρμανση του γαλακτώδους υγρού προστίθενται πρεβιοτικά όπως η ινουλίνη. Τα πρεβιοτικά αποτελούν τροφή των προβιοτικών, βακτηρίων που βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου.  Η θερμική επεξεργασία καταστρέφει τις βιταμίνες γι’ αυτό το γάλα αμυγδάλου ενισχύεται με βιταμίνες A, D και B12 και Ε. Τα φλαβονοειδή που περιέχει ρυθμίζουν την χοληστερόλη ενώ η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες το καθιστά ιδανική επιλογή για διαβητικούς.

Γιατί να το προτιμήσω και πώς να το εντάξω στο καθημερινό μου διατροφολόγιο;

Έχει χαμηλή λιποπεριεκτικότητα και δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Είναι κατάλληλο για αλλεργικούς στη λακτόζη και χορτοφάγους. Επίσης, τα 100ml περιέχουν ελάχιστο θερμιδικό περιεχόμενο και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες κι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τέλος, περιέχει βιταμίνες A, D, E,  και B12. 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές συνταγές με γάλα αμυγδάλου από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τόσο αλμυρές όσο και γλυκιές.

Γάλα αμυγδάλου ή ζωικό; 

Το γάλα αμυγδάλου δεν αντικαθιστά το αγελαδινό σε θρεπτική αξία. Υστερεί σε πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες αλλά είναι πηγή φυτικών ινών, έχει χαμηλή θερμιδική αξία και λιποπεριεκτικότητα ενώ καταναλώνεται από τους πάσχοντες από δυσανεξία στην λακτόζη. Η απάντηση για το αν πρέπει να αντικαταστήσουμε το ζωικό με γάλα αμυγδάλου είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση. Δεν αντικαταστούμε ούτε αποκλείουμε ποτέ από το καθημερινό μας διαιτολόγιο τρόφιμα αν αυτό δεν αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Μοιράσου το

Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται