"
  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 15 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • νερό χλιαρό όσο πάρει
  • λίγο αλάτι
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό τυροβολιά (ανάλατο στραγγιστό τυρί Μυκόνου)
  • 1¼ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. μέλι θυμαρίσιο
  • 3 αβγά (σε θερμ. δωμ.)
  • λίγο επιπλέον αλεύρι (για το άνοιγμα του φύλλου)
  • μπόλικο μέλι (για το μέλωμα)
  • 1 κ.σ κανέλα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Ξεκούραση ζύμης 30΄

    Αποτελείται από δύο φύλλα

    Την ψήνουμε πολλή ώρα για πιο τραγανό αποτέλεσμα

     

    Προετοιμασία

    Για τη μελόπιτα Μυκόνου με χωριάτικο φύλλο, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά της ζύμης και προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο, ώστε να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Σχεδόν σαν να κολλάει στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30΄.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση

    Για τη γέμιση

    Σε ένα μπολ λιώνουμε το φρέσκο τυρί (τυροβολιά Μυκόνου) και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.

    Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης μαζί μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν μια ομοιογενής παχιά κρέμα τυριού.

    Για το στήσιμο

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 κομμάτια. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το πρώτο κομμάτι και το στρώνουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί 32 ή 34 εκ.

    Ισομοιράζουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε και το άλλο κομμάτι της ζύμης σε λεπτό φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω.

    Ψήνουμε την πίτα στους 180 °C στις αντιστάσεις για μια ώρα και 15 λεπτά, μόνο στην κάτω αντίσταση ώστε να ψηθεί σωστά και από κάτω.

    Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την περιχύνουμε με 2 ως 3 φλιτζάνια με μέλι θυμαρίσιο.

    Διαφήμιση

    Μυστικά επιτυχίας

    Η παραδοσιακή συνταγή για τη μελόπιτα Μυκόνου, είναι μια πίτα του Αιγαίου με ντόπιο τυρί και μπόλικο μέλι.

    Αν δεν βρείτε τυροβολιά, βάλτε ανθότυρο και στραγγίστε το πολύ καλά. Αποτελείται από δυο φύλλα όπως οι περισσότερες πίτες του Αιγαίου. 1 φύλλο πάνω και 1 φύλλο κάτω.

    Ψήστε την για πολλή ώρα για να βγει και να παραμείνει τραγανή.

    Μέλι συνήθως βάζουν μπόλικο στη Μύκονο, μπορεί και 1 κιλό! Εξαρτάται πόσο γλυκιά την θέλετε.

    Όπως και κανέλα αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε παραπάνω στο σερβίρισμα.

    Ψάχνετε για παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά των Κυκλάδων; Βρείτε τες όλες εδώ!

    Εδώ σας έχω ένα οδοιπορικό στη Μύκονο που αξίζει να διαβάσετε!

    Ταξίδια με την Αργυρώ

    Αν σας άρεσε η μελόπιτα Μυκόνου με χωριάτικο φύλλο, θα λατρέψετε και την παρακάτω παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη πίτα!

    Και αν θέλετε να φτιάξετε ένα τέλειο ορεκτικό με άρωμα Μυκόνου, η Μόστρα είναι η τέλεια συνταγή σας!

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×