• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
568

Για το μιλφέιγ

  • 1 φύλλο σφολιάτα (εμπορίου)
  • Άχνη ζάχαρη για το τελείωμα
  • Για την κρέμα μιλφείγ
  • 500 γρ. γάλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 60 γρ. corn flour
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κλων. βανίλια ή 1 κγ υγρή βανίλια
  • 1 αυγό
  • 3 κρόκοι αυγού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για τη σφολιάτα

    Πρώτα στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

    Απλώνουμε επάνω το φύλλο σφολιάτας.

    Με πιρούνι την τρυπάμε παντού και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C, στον αέρα, για 10΄.

    Tη βγάζουμε από το φούρνο και την αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας.

    Με γάντια κουζίνας στα χέρια τη πατάμε καλά να ξεφουσκώσει και πετάμε τη λαδόκολλα.

    Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170ο C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20΄ ή μέχρι να ροδίσει καλά, να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και να γίνει τραγανή.

    Την αφήνουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

    Για την κρέμα

    Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση, το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη, το αυγό και τους κρόκους.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα να διαλυθούν όλα τα υλικά πριν ανάψουμε την εστία.

    Σχίζουμε τη βανίλια κάθετα και τη ρίχνουμε στην κρέμα σε μεσαία φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.

    Αφήνουμε για 6-7′ μέχρι να πυκνώσει και να πάρει βράση.

    Ανακατεύουμε συνεχώς, ειδικά στη βάση της κατσαρόλας και στις γωνίες.

    Μόλις βράσει και πήξει η κρέμα, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Αδειάζουμε τη ζεστή κρέμα σε ένα ρηχό ταψί.

    Όσο είναι ακόμα ζεστή, σκεπάζουμε όλη την επιφάνειά της με μεμβράνη που εφάπτεται και αφήνουμε να κρυώσει.

    Παγώνουμε για μία ώρα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει τελείως.

    Για το στήσιμο

    Βάζουμε την παγωμένη κρέμα στο μίξερ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να γίνει αφράτη, βελούδινη και λεία.

    Τοποθετούμε μύτη σε κορνέ μίας χρήσης και βάζουμε μέσα την κρέμα για να στήσουμε το γλυκό.

    Με κοφτερό μαχαίρι ισιώνουμε γύρω γύρω τις πλευρές της σφολιάτας (επειδή στο ψήσιμο οι άκρες φουσκώνουν).

    Κόβουμε κατά μήκος την ψημένη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη.

    Βάζουμε σε πιατέλα το πρώτο φύλλο, απλώνουμε το 1/2 της κρέμας, βάζουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.

    Καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας.

    Αν έχει περισσέψει λίγη κρέμα, γαρνίρουμε με αυτή την επιφάνεια.

    Αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

    Μυστικά

    μιλφέιγ - μιλφέιγ Αργυρώ - μιλφέιγ συνταγή - κρέμα μιλφέιγ - κρέμα για μιλφέιγ - μιλφέιγ εύκολο - κλασικό μιλφέιγ - συνταγή για μιλφέιγ - γαλλικό μιλφέιγ συνταγή - μιλφέιγ εύκολο και θεικό - συνταγή για μιλφέιγ εύκολο - μιλφέιγ με σφολιάτα - το καλύτερο μιλφέιγ - μιλφέιγ παραδοσιακό - γλυκά με σφολιάτα και κρέμα - μιλφέιγ με σαβαγιάρ - μιλφέιγ με κράκερς

    Πώς ψήνω τη σφολιάτα σωστά, σε τι θερμοκρασία και γιατί πρέπει να είναι παγωμένη πριν μπει στο φούρνο;

    Για να ψηθεί σωστά η σφολιάτα, την απλώνουμε στο ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί.

    Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι πολλές φορές για να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.

    Η σφολιάτα αγαπάει πολύ το ψυγείο, δηλαδή πρέπει κατευθείαν από το ψυγείο όπως είναι παγωμένη να μπει στο φούρνο.

    Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία για να πάρει όγκο.

    Μετά, χαμηλώνουμε το φούρνο ώστε να ψηθεί μέχρι μέσα κάθε στρώση της, για να γίνει αφράτη και τραγανή και να χωρίσει σε χίλια φύλλα.

    Στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίζουμε το φύλλο της σφολιάτας με προσοχή και πιέζουμε με μια πετσέτα την επιφάνεια με τις παλάμες μας.

    Με αυτό τον τρόπο θα φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και θα γίνει τραγανή.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά.

    Να θυμάστε ότι σφολιάτα που δεν ψήθηκε μέχρι μέσα κι έχει κρατήσει υγρασία, αργά ή γρήγορα θα νοτίσει και θα χάσει την τραγανή υφή της.

    Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τη σφολιάτα αφού την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και από τις δύο πλευρές και την τρυπήσουμε πάρα πολύ καλά.

    Σε αυτή την περίπτωση, ψήνουμε την σφολιάτα τοποθετώντας ένα ταψί επάνω της ώστε να ψηθεί και να είναι ισόπαχη παντού.

    Πώς θα διατηρήσω τη σφολιάτα τραγανή και αφράτη αφού την ψήσω;

    Αφού βγάλετε τη σφολιάτα από το φούρνο με προσοχή, τη βάζετε σε σχάρα ώστε να κρυώσει και να στεγνώσει καλά, για να παραμείνει τραγανή μέχρι την τελευταία μπουκιά.

    Γιατί η κρέμα του μιλφέιγ κάνει κρούστα στην επιφάνεια; Μάθε πώς θα τη διατηρήσεις λεία με βελούδινη υφή

    Όταν φτιάξετε την κρέμα για το μιλφέιγ, όπως είναι καυτή, πρέπει να την καλύψετε με μεμβράνη που να εφάπτεται σε όλη την επιφάνειά της, ούτως ώστε, όταν κρυώσει να παραμείνει λεία και με απαλή υφή χωρίς να κάνει κρούστα.

    Πως θα διατηρήσω το μιλφέιγ τραγανό κι αφράτο;

    Το μιλφέιγ πρέπει να το στήσετε τελευταία στιγμή.

    Δεν πρέπει να μπει καθόλου ψυγείο για να παραμείνει τραγανό κι απολαυστικό.

    Βίντεο

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται