Για τα μήλα
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά καρέ.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη κανέλα.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη πίτα με μήλα.
Βάζουμε το ξύδι μέσα στο γάλα και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά να γίνει παχύ σαν ξινόγαλο.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψάκι 24×30 εκατοστά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160°C θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου.
Για την καραμέλα
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και αφήνουμε την καραμέλα στην άκρη.
Για το κέικ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το γάλα και τα χτυπημένα αυγά.
Με σύρμα αναμειγνύουμε τα υλικά να ενωθούν.
Προσθέτουμε το λιωμένο κρύο βούτυρο και τα μήλα.
Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα το μίγμα για τη μηλόπιτα.
Αδειάζουμε στο έτοιμο ταψί και κουταλιά κουτάλια αφήνουμε την καραμέλα πάνω στη πίτα με μήλα.
Με ένα σουβλί ή οδοντογλυφίδα μπλέκουμε τα δυο μίγματα σχηματίζοντας 8άρια.
Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 45 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα από το μαχαίρι.
Για το τελείωμα ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρή άχνη με το γάλα.
Μόλις το βγάζουμε ζεστό από το φούρνο, περιχύνουμε με το ρευστό γλάσο και αφήνουμε να σταθεί για 15΄ και σερβίρουμε τη ζουμερή γερμανική μηλόπιτα με κρέμα cinnamon rolls.