Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Video
Εκτέλεση
ΚΙΜΑΣ
- Ροδίζουμε το κιμά πρώτα στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, και αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
 - Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ τρίβοντας τη βάση της κατσαρόλας για ένα λεπτό μέχρι να ψηθεί.
 - Σβήνουμε με το κονιάκ.
 - Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και τα αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5 με 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
 - Μετά από 5 λεπτά αφαιρούμε τα μπαχαρικά.
 - Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά, να πιει τα υγρά του.
 - Αφού γίνει τον αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
 
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
- Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε στο φούρνο για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
 - Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες περίπου πάχους 0,5 εκ.
 - Τα αραδιάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε αλάτι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
 - Ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10 με 15 λεπτά να μισομαλακώσουν.
 - Προσοχή να μην ξεραθούν.
 - Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
 - Εναλλακτικά, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
 
ΚΡΕΜΑ
- Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
 - Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
 - Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά.
 - Την αφήνουμε να πέσει τελείως ο βρασμός και τότε προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύοντας με το σύρμα τα ενσωματώνουμε.
 - Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
 - Ανακατεύουμε καλά τα υλικά μας.
 - Ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
 
ΣΤΗΣΙΜΟ
- Σε μεγάλο βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.
 - Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.
 - Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
 - Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
 - Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
 - Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με τη σάλτσα.
 - Ψήνουμε στους 180ºC με 200ºC, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου.
 - Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
 - Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.
 - Από το ταψί αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.
 
            
                ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ            
            
    








