Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το μουσακά με μανιτάρια, ρύζι και σπανάκι, ροδίζοντας πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το δαφνόφυλλο.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.
Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε το ρύζι. Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Μάθετε το σωστό καθάρισμα και χειρισμό για τα μανιτάρια. Αν Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι κι αφήνουμε να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για λίγα λεπτά να γυαλίσει. Προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 15′ αλατοπιπερώνουμε.
Ζεματάμε το σπανάκι και το στραγγίζουμε καλά.
Για την εύκολη μπεσαμέλ
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αυγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα.
Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον. Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.
Στήσιμο του μουσακά
Σε μεγάλο, βαθύ πυρίμαχο κάνουμε μια στρώση το ρύζι. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με το σπανάκι πασπαλίζουμε λίγο κεφαλοτύρι και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου. Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.