Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Video
Εκτέλεση
- Η παραδοσιακή μουσταλευριά της Πάρου φτιάχνεται με φρέσκο μούστο. Αν ο μούστος δεν είναι αρκετά γλυκός, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή πετιμέζι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δοκιμάζουμε πάντα τον μούστο πριν ξεκινήσουμε, ώστε να ελέγξουμε τη γλυκύτητά του
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τον σουρωμένο μούστο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι (ή το νισεστέ), ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα (και όχι με κουτάλα), για να αποφύγουμε το σβόλιασμα των υλικών.
- Ρίχνουμε το μέλι ή το πετιμέζι, τα καβουρδισμένα ολόκληρα αμύγδαλα και την κοπανισμένη μαστίχα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά, ίσα που να κοχλάζει, για περίπου 10 λεπτά — μέχρι να ψηθεί το αλεύρι και να δέσει η κρέμα.
- Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να πήζει, αδειάζουμε το μείγμα σε ατομικά ρηχά μπολάκια, βαθιά πιάτα ή σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Αφού κρυώσει, μπορεί να κοπεί σε κομμάτια.
- Όσο είναι ακόμα ζεστή, πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι και μπόλικη κανέλα.
- Αφήνουμε τη μουσταλευριά να κρυώσει τελείως και τη σερβίρουμε είτε ατομικά (σε μπολάκια, πιάτα), είτε σε κομμάτια.
- Διατηρείται για 2–3 ημέρες εκτός ψυγείου, σε δροσερό σημείο. Αν όμως ο καιρός είναι πολύ ζεστός, καλό είναι να τη διατηρείτε στο ψυγείο, όπου μπορεί να κρατήσει για περισσότερες ημέρες.
Tips
- Απαραιτήτως για την κλασική μουσταλευριά χρησιμοποιούμε «κομμένο μούστο».
- Μπορείτε, εναλλακτικά, να αντικαταστήσετε το αλεύρι και το σιμιγδάλι με αντίστοιχη ποσότητα νισεστέ (corn flour). Ωστόσο, η υφή της θα είναι πιο κολλώδης. Ο συνδυασμός αλευριού και σιμιγδαλιού προσφέρει την ιδανική ισορροπία: μια βελούδινη και ελαφρώς τρεμουλιαστή κρέμα.
- Μην βράζετε τη μουσταλευριά σε δυνατή φωτιά. Θέλει χαμηλή θερμοκρασία, ίσα που να κοχλάζει, ώστε να προλάβει να ψηθεί καλά το αλεύρι και να εξαφανιστεί η αλευρώδης γεύση. Η έντονη βράση εξατμίζει γρήγορα τα υγρά, με αποτέλεσμα η κρέμα να πήζει υπερβολικά. Αν συμβεί αυτό, προσθέστε λίγο επιπλέον μούστο να αραιώσει. Να θυμάστε ότι η μουσταλευριά όσο είναι ζεστή είναι ρευστή και όταν κρυώσει πήζει.
- Μην παραλείψετε την μαστίχα, γιατί δίνει υπέροχο άρωμα.
- Η μουσταλευριά είναι ένα νηστίσιμο, υγιεινό γλυκό χωρίς ζάχαρη, ιδανικό και για παιδιά. Περιέχει σταφύλι, κανέλα, αμύγδαλα, σουσάμι — συστατικά που συγκαταλέγονται στις υπερτροφές της ελληνικής διατροφής.
- Παραδοσιακά φτιάχνεται από τα τέλη Αυγούστου, όταν υπάρχει φρέσκος μούστος. Ωστόσο, μπορείτε να τη φτιάξετε όλο τον χρόνο αν έχετε κρατήσει κομμένο μούστο.
- Στην Πάρο, με την ίδια συνταγή φτιάχνουμε και την λεγόμενη ξερή μουσταλευριά ή παστέλι μουσταλευριάς.
- Αφού ετοιμάσουμε τη μουσταλευριά, την απλώνουμε σε ρηχό ταψί και την αφήνουμε να στεγνώσει εντελώς για μερικές ημέρες. Μόλις αποκτήσει συμπαγή υφή, την κόβουμε σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, τα τυλίγουμε περιμετρικά με μπόλικο σουσάμι και τα ψήνουμε σε χαμηλό φούρνο, μέχρι να ροδίσει το σουσάμι και να στεγνώσει τελείως.
- Το παστέλι μουσταλευριάς διατηρείται για πολλούς μήνες, αρκεί να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, μερικά δαφνόφυλλα τοποθετημένα ενδιάμεσα για φυσική συντήρηση και άρωμα.